'JBZ wint Gouden Prokkel 2024'

01 okt , 18:06 Nieuws
unnamed
JBZ
Mensen met een licht verstandelijke beperking keken hun ogen uit tijdens de nationale Prokkelweek. Ze maakten in ons ziekenhuis mee hoe wij ervoor zorgen dat onze patiënten hun eten en drinken krijgen. Van het ontvangen van de bestelling tot aan de afwaskeuken, alles kwam voorbij. De middag was op zich al voor alle betrokkenen een cadeautje en werd ook nog eens beloond met een Gouden Prokkel. We zijn verguld met deze prijs.
Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen mét en zonder verstandelijke beperking. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Platform VG Brabant hebben afgelopen vrijdag samen een Gouden Prokkel van @Stichting Prokkel gewonnen.
Tijdens de nationale Prokkelweek in juni 2024 heeft het JBZ een groep mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) een exclusief kijkje in de keuken gegeven! Het ging om cliënten/ervaringsdeskundigen van Cello Zorg en Lunet. Platform VG Brabant nam het initiatief voor deze Prokkel en legde de benodigde contacten.
Onder leiding van René de Bont, unithoofd Voeding & Catering kregen de deelnemers een speciale rondleiding in de ziekenhuiskeuken. Van het ontvangen van bestellingen tot aan de afwaskeuken – alles kwam voorbij! Na afloop genoot iedereen samen van een drankje en een appelflap in het personeelsrestaurant. “Ze werken echt vanuit een team”, viel een van de deelnemers op. “Iedereen is een belangrijke schakel. Ze kijken goed naar de werktijden en letten op rust en balans.”
De reacties waren super enthousiast. Sommige deelnemers zijn ook patiënt bij het JBZ. Zij vonden het heel leuk om nu eens achter de schermen te kijken. Het was interessant te kunnen zien en horen hoe belangrijk voeding is in het ziekenhuis. Ook aan de kant van het JBZ was er genoeg te leren van de bezoekers. Zo ging René de Bont met de deelnemers in gesprek over de vraag hoe het ziekenhuis ervoor kan zorgen dat mensen met een LVB ook daadwerkelijk in een ziekenhuiskeuken aan de slag kunnen gaan.
Wij grijpen de Prokkel aan om binnen het JBZ aandacht te vragen voor ons beleid voor patiënten met een verstandelijke beperking, die soms specifieke zorgbehoeften hebben. En een van de deelnemers aan de Prokkel bood aan een gastles over LVB te verzorgen voor medewerkers in het ziekenhuis. Van dat aanbod maken we graag gebruik!