Hans Luiten geeft op woensdag 29 januari vanaf 20.00 uur een lezing over “de Zijderoute” in de Open Hof Breestraat 10 Heusden
Pas honderdvijftig jaar geleden kwamen onder het woestijnzand de verloren steden van de zijderoute weer voor de dag. En wat voor een steden: de prachtige muurschilderingen duiden op een hoge welvaart ten tijde van de zijderoute. Maar onderzoekers stuitten ook op grotten met duizenden geschriften over het boeddhisme, christendom en islam die in deze gebieden elkaar beïnvloedden.
De zijderoute was eeuwenlang een aaneengesloten keten van kleine handelsroutes, waarlangs glas, wierook, fruit, paarden en uiteraard zijde tussen oost en west verhandeld werden. Maar de route werd ook de ader waardoor allerlei soorten kunst, religies en politieke ideeën werden verspreid. Hans Luiten neemt u, aan de hand van schitterde beelden, mee langs de zijderoute. U hoort van alles over boeddhistische beelden, turquoise koepels en vrijzinnige moslims. En uiteraard gaat hij in op de vraag wat de nieuwe zijderoute voor ons gaat betekenen.
Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek. Volgde verschillende studies geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam, de Zaanstreek, het Midden-Oosten, Rusland, Centraal-Europa en kunstgeschiedenis. Is inmiddels ruim 20 jaar een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Begeleidde in deze rol tal van excursies en reizen naar steden en musea. Hans Luiten is ook bekend om zijn onderzoek naar vele boeken over Vincent van Gogh.