Monumenten in Heusden: De H. Lambertuskerk van Haarsteeg

16 mrt 2022, 10:26 Nieuws
m1081
Ad Hartjes

De eerstesteenlegging voor het huidige gemeentelijke monument was op 19 april 1870 en werd op 9 januari 1873 door pastoor A. Ceelen in gebruik genomen. De kerk is gebouwd in een eenvoudige neogotische bouwstijl. De architect of bouwmeester was H.C. Dobbe uit ‘s-Hertogenbosch. De basis is een driebeukige kruiskerk met transept (dwarsbeuken en het gedeelte daartussen) en een meerhoekig gesloten koor.

Aan de voorzijde is een laag voorportaal met ingangsdeur. Aan de westzijde is de sacristie aangebouwd en het transepten heeft aan beide zijden een biechtstoeluitbouw. Alle daken zijn uitgevoerd als zadeldak, alleen de zijbeuken hebben lessenaardaken en de huidige koffiekamer heeft een tentdak. Alle daken zijn gedekt met leien. Op de viering, het middelpunt van het transept, is een vierkanten dakruiter geplaatst met torenuurwerk, een luidklok en op de spits een smeedijzeren kruis. In het hoofddak zijn een viertal kleine dakkapellen.

m1081
Achterzijde van de kerk met: 1 transept, 2 abcis of koor, 3 sacristie, 4 biechtstoeluitbouw 5 viering met dakruiter, 6 steunbeer en 7 travee

De opbouw van de gevels is met baksteen, in kruisverband gemetseld. Rondom is de kerk ruim voorzien van steunberen in verschillende hoogten en dikten. Ze zijn afgedekt met natuurstenen platen of vormstukken. Doordat de zijkant zes steunberen heeft, is het schip van de kerk verdeeld in vijf traveeën. Onder de goten is een strook van ±50 cm hoog versierd metselwerk. Rondom hebben de gevels aan de onderzijde gepleisterde plinten.

De kerk is ruimschoots voorzien van vensters in verschillende grootte met spitsbogen, één van de kenmerken van de genoemde bouwstijl. Boven de vensters zijn gemetselde rollagen met aanzetstenen en een sluitsteen. In de voorgevel en in de gevels van de transepten zijn er ronde vensters, ook wel roosvensters genoemd. Alle ramen hebben gotische patronen en glas van brandschilderramen, geschilderde ramen of eenvoudig glas-in-lood. De voorgevels van de zijbeuken hebben voor de afsluiting van de schuine gevel een fries van naast elkaar gemetselde spitsbogen. Alle topgevels hebben op de top een piron ter versiering.

Na de oorlog
De kerk heeft in de linker gevel van het portaal een plaquette ter herinnering aan de evacuatie met de bevrijding van ’s-Hertogenbosch op 27 oktober 1944. Omdat de kerk na de oorlog te klein was, is in 1956 het koor aan de oostelijke zijde uitgebreid met een zijkapel. De kosten werden betaald uit een legaat van Jan van Bokhoven, oud-burgemeester van Hedikhuizen. Deze uitbreiding is nu in gebruik als koffiekamer. Toen is ook de verbindingsgang tussen de kerk en de pastorie gebouwd. De architect voor dit gedeelte was H. de Graaf uit ’s-Hertogenbosch.

Bart Beaard

m1083
Voorzijde van de kerk met verlaagd ingangsportaal en zijbeuken. Rechtsachter is de huidige koffiekamer

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail