Muziek als medicijn: Stichting MuzIC brengt troost en ontspanning op IC

20 okt , 17:19 Nieuws
jbz
JBZ
Muziek heeft een positieve werking op pijn, angst en vitale functies. Dat is de reden dat de muzikanten van Stichting MuzIC regelmatig bij Jeroen Bosch Ziekenhuis voor de IC-patiënten en patiënten van andere afdelingen spelen.
Ze brengen muziek die de patiënten of hun familie graag horen en die hen helpt te ontspannen of troost biedt. Vandaag viert Stichting MuzIC haar vijfjarig bestaan met een Jubileumtour, waarbij de muzikanten extra muzikale interacties verzorgen in alle achttien aangesloten ziekenhuizen.
Een muziekinteractie is het contact dat ontstaat door middel van muziek. De muzikant speelt muziek (live op instrument) en gaat hierbij het gesprek aan indien dit gewenst is of mogelijk. Muziek roept vaak herinneringen op, een lach of een traan. Hierdoor ontstaan er op de IC andere type gesprekken dan die de patiënten doorgaans hebben. Het is dus geen eenzijdig optreden maar een interactie met de patiënt.
RollerCoaster
In Noord-Brabant, en dus ook in het JBZ, is de muziek van Guus Meeuwis het meest aangevraagd, met nummers zoals 'Brabant' en 'Geef mij je angst'. In de rest van het land is Roller Coaster, van Danny Vera, het meest aangevraagde nummer. Danny Vera: "Ik voel me ontzettend vereerd en dankbaar dat Roller Coaster zoveel troost kan brengen op deze ontzettend zware momenten… eigenlijk gewoon heel fijn om te weten dat muziek in het algemeen dit kan doen." Naast Roller Coaster wordt ook vaak muziek aangevraagd van Adele (Make you Feel my Love) en de Beatles (Here comes the Sun). 
Muziek op andere afdelingen 
Stichting Leyefonds bekostigt de muziekinteracties op de IC tot en met 2027. Afgelopen januari is de gezamenlijke pilot ‘MuzIC in het ziekenhuis’ gestart. Stichting Vrienden van het JBZ heeft het met deze pilot mogelijk gemaakt dat de muzikant na de IC interacties ook nog twee uur lang op andere afdelingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan spelen, zoals bijvoorbeeld revalidatie, oncologie en de kinderafdeling. In totaal komt MuzIC in het JBZ op dertien afdelingen. Het JBZ is daarmee het eerste ziekenhuis in NL waar stichting MuzIC naast de IC ook op andere afdelingen komt. 
Samenwerking met MuzIC
De muzikanten van MuzIC zijn allemaal professionele musici en hebben een training gevolgd die gericht is op het musiceren bij ernstig zieke IC-patiënten. De muzikanten streven ernaar de impact van een opname en behandeling op een IC voor patiënten en naasten in al zijn facetten te beperken.