Nieuwe hybride operatiekamer in het JBZ: een stap vooruit in zorgtechnologie

14 okt , 13:09 Nieuws
unnamed
JBZ
De bouw van de nieuwe hybride operatiekamer (OK) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is afgerond en op 21 oktober wordt deze in gebruik genomen. Dertien jaar geleden was het JBZ een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met een hybride OK. De nieuwe OK is uitgerust met moderne technologie, die niet alleen de gebruiksvriendelijkheid vergroot, maar ook het gezondheidswelzijn van patiënten en zorgprofessionals bevordert.
Wat is een hybride OK?
In een hybride OK voeren vaatchirurgen en interventieradiologen operaties uit via kleine sneetjes in de lies, terwijl ze live röntgenbeelden gebruiken om door de bloedvaten te navigeren. De specialist brengt een instrument via het bloedvat naar binnen en gaat naar de plek die behandeld moet worden, zoals een vernauwing, een verwijd bloedvat of een andere afwijking. Zodra de juiste plek is bereikt, kan de behandeling beginnen.
Innovaties in de nieuwe hybride OK
Vaatchirurg Olivier Koning is enthousiast over de technologische verbeteringen: "Met de grote beeldschermen aan beide zijden van de patiënt kunnen we beter inzoomen. We kunnen livebeelden combineren met eerdere scans, zoals CT-scans, die tegelijkertijd op het scherm worden getoond. Hierdoor krijgen we een vollediger beeld en kunnen we nog nauwkeuriger opereren en sneller ingrijpen."
                 Koning vervolgt: "Normaal gesproken wordt contrastmiddel gebruikt om bloedvaten zichtbaar te maken tijdens operaties. Met de eerste scans, die de structuur van de bloedvaten al goed weergeven, kunnen we het gebruik van contrastmiddel vaak beperken. Dit is veiliger voor de patiënt, omdat contrastmiddelen soms bijwerkingen hebben."
Daarnaast onthoudt het nieuwe systeem de plekken waar de chirurg al heeft gewerkt. Hierdoor hoeven er geen nieuwe röntgenfoto’s te worden gemaakt om dezelfde locatie te vinden, wat de blootstelling aan straling vermindert. Dit is veiliger voor zowel de patiënt als het operatieteam.
Werkcomfort
"Het personeel is vanaf het begin intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe hybride OK," vertelt operatieassistent Joëlle de Ronde. "We hebben de uitdagingen van de vorige OK in kaart gebracht en belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De nieuwe hybride OK biedt meer ruimte voor zowel personeel als apparatuur."
Ook het werk is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. "Zo zijn er voorgeprogrammeerde bewegingen voor de röntgenboog, waardoor het handmatig verplaatsen van zware apparatuur niet langer nodig is. Daarnaast zijn de lampen voorzien van lange, verstelbare armen, zodat ze eenvoudig in verschillende posities kunnen worden geplaatst. Dit helpt ons om op een ergonomische manier te werken," aldus De Ronde.