Presentatie over Onze Ster de Zon door Urijan Poerink bij WSH

11 okt , 10:41 Nieuws
zonnevlam
WSH
De WSH organiseert 14 oktober 2024 opnieuw een lezing over een Ster die het dichtste bij de Aarde staat namelijk De Zon. Als de vraag wordt gesteld, weet u welke ster het dichtst bij de aarde staat, worden vaak de wonderlijkste antwoorden gegeven.
Het meest voorkomende antwoord dat voorkomt is, ja dat weet ik dat is de maan. Het meest vreemde antwoord is vaak, ja dat weet ik dat is de grote beer. De grote beer is een sterrenbeeld wat uit diverse sterren bestaat.
Aan onze Ster de Zon wordt maar zelden gedacht.De presentatie wordt verzorgd door Urijan Poerink, hij staat inmiddels als voorzitter van Halley bekend om zijn interessante en goed te volgen lezingen.Besproken wordt dus de meeste nabije ster: de zon.
Het is voor ons de belangrijkste ster, zonder welke er geen aarde zou zijn en wij niet zouden bestaan. We weten al veel van de zon: zijn ontstaan, waar hij van is gemaakt, zijn levensloop en zijn einde. Dat wordt uitgelegd en ook hoe al die informatie over de zon en zijn inwendige tot ons komt. Maar er is ook veel van de zon niet bekend. Zijn gedrag op korte en langere termijn is nauwelijks voorspelbaar, terwijl we bijvoorbeeld wel graag willen weten of er zogeheten zonnestormen op komst zijn, die van invloed kunnen zijn op aarde en de ruimtevaart. Om die reden wordt de zon continu met grote speciale zonnetelescopen op aarde en in de ruimte geobserveerd.
Vooral dit en volgend jaar is de zon buitengewoon actief en doen zich extra veel zonnestormen voor. Die zijn op de zon te zien en ze zijn soms op aarde verantwoordelijk voor poollicht. Het zonlicht is zo fel dat je, je ogen kunt beschadigen als je in de zon kijkt. Kijk dus nooit in het zonlicht en zeker niet met een verrekijker of telescoop.  Al dit, wordt in de presentatie besproken met prachtige beelden erbij.
Voor meer informatie over de WSH, kijk op de website van de WSH -Heusden. Voor eventuele vragen kun je een mailtje zenden naar [email protected] 
Nog geen lid, geen probleem ook dan bent u / jij van Harte Welkom om een avondje te bezoeken, zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar met een lekkere koek  !!! Voor deze avond is aanmelding niet nodig. De entree bedraagt 5,-
Graag nodig ik u, op 14 oktober a.s. uit, met dank aan Urijan Poerink. Locatie van de lezing Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen.Aanvang: 20.00u, inloop vanaf 19.45u,
De Werkgroep is een onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort.