Ter hoogte van de Zeedijk in Drunen werd het beeld ‘STIL’ van de Rotterdamse beeldhouwer Herman Lamers feestelijk onthuld.
Het beeld is een herkenningspunt een ‘landmark’ dat verschillende aspecten van de plek benadrukt. Het is een uitkijkpunt met aan twee kanten van het beeld een kaarsrechte lijn, het fietspad, verdwijnend in de horizon. Dat hier ooit de spoorlijn liep wordt onmiddellijk duidelijk. Tegenover het beeld ligt een oud wachthuisje. Ook is vanaf dit punt een prachtig vennetje te zien, een fraaie houten fietsbrug, een onderdoorgang van de snelweg en de oude molen.
De titel van het beeld verwijst naar de stilte die zo kenmerkend is voor boven op een berg. En tegelijkertijd naar een stilgezet filmbeeld. Naar het moment dat de wereld even in de wachtstand staat. Een moment waarop je je even afvraagt waar je vandaan komt en waar je naar toe zult gaan. Een moment van innerlijke bezinning die we kennen van het schilderij van de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich.
Het beeld bestaat feitelijk uit drie componenten. De stilstaande treinwagon refereert naar het spoorverleden. De kei verwijst naar de wens van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten. Op de kei zien we een groot aantal voetafdrukken, een subtiele verwijzing naar de schoen- en lederindustrie die zo bepalend is geweest voor de welvaart van de Langstraat. Het jongetje tenslotte staat symbool voor een moment van bezinning en het romantische verlangen naar wat zich achter de horizon afspeelt.
Een voorbijganger noemde het een prachtig, enigszins surrealistisch beeld. Een treffende beschrijving en een mooi compliment aldus Herman Lamers.