Virus deeltje gezien bij de Moerputten?

01 feb 2021, 9:18 Nieuws
img 0071 2
Bob van Rooij wil toegelaten worden op de Design Academy in Eindhoven. Om hiervoor toegelaten te worden moest je een aantal projecten maken, die aantonen dat je het in je hebt om in aanmerking te komen voor deze opleiding. Een van de opdrachten wass de Turn Around.
De opdracht is, om iets te creëren op een bepaalde plek waar iedereen langs loopt maar waar niemand aandacht aan geeft. Van Rooij vond belangrijk om een boodschap over te brengen in de gemaakte creatie en mensen ergens mee te confronteren, het leek hem daarom interessant om er een maatschappelijk probleem aan te koppelen. Al gauw werd het maatschappelijk probleem covid-19, aangezien heel de wereld daar niet echt om heen kon. Toen de ‘smart lockdown’ werd ingezet, werden mensen beperkt in hun laten en doen. Er kon alleen nog maar worden gewandeld en dat werd dan ook massaal gedaan.
Natuurgebieden werden overspoeld met wandelaars en na een aantal weken werden er zelfs dranghekken geplaatst om het parkeren tegen te gaan en borden met de tekst: Alleen samen krijgen we corona onder controle. In de Moerputten is een brug waar nu mensen van de ene naar de andere kant wandelen. Het is daar onmogelijk om 1.5 meter afstand te houden als je tegenliggers passeert. Op dat moment wist Bob van Rooij dat dit de plek was waar hij mensen wilde confronteren. Hij bedacht dat om het corona virus nou eens tastbaar zou maken, je er niet om heen kon en dit nu in het natuurgebied zou plaatsen, mensen letterlijk met Covid-19 werden geconfronteerd terwijl ze aan het wandelen waren.
img 0075 2
Van Rooij maakte een virusdeeltje van 180 cm bij 180 cm. Zodat hij zeker wist dat mensen er niet om heen konden. Het virusdeeltje moest een luguber uiterlijk vertonen en af moest schrikken. Een ander belangrijk onderdeel in het ontwerp zijn de spiegels die verwerkt zitten in sommige tentakels van het virusdeeltje. Het doel is namelijk om een boodschap over te brengen aan de mensen die het virusdeeltje voorbij passeren. Als zij het virusdeeltje goed bekijken zullen ze door de spiegels worden geconfronteerd met zichzelf en dat is van groot belang in de boodschap. Want wij zijn namelijk verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus en moeten hier onze verantwoordelijkheid voor nemen. Om deze boodschap goed over te laten brengen was het virusdeeltje als het ware tot leven laten komen door het een stem te geven die de mensen aanspreekt met de tekst: Hey, you there, yes you. Look at me… what do you see? You’re the one who is responsible for spreading me around. Go home.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.