Terwijl buiten de tent op het zonneparkterrein de zon zo overvloedig scheen dat vanwege de negatieve KWh-prijs de installatie met 54.250 zonnepanelen was afgesloten, werd vrijdag 16 mei binnenin de loftrompet geblazen vanwege succesverhaal Hooibroeken.
Karim Mesbahi van projectontwikkelaar Sunvest, secretaris Rinus Zebregts van energiecoöperatie Energiek Heusden en wethouder Jeroen van den Bosch namens de gemeente Heusden verrichtten na de diverse toespraken de officiële opening door een Corte stalen naambord, voorzien van een zon-doorlatend symbool, te onthullen. Bottom-up is dit natuurvriendelijke zonnepark, waarvan 50% van de opbrengst naar de Oudheusdense samenleving vloeit, tot stand gekomen.
De officiële opening van het park startte met de vertoning van een korte film over de realisatie van het zonnepark, opgeluisterd door een lekker muziekje. Van het laden en lossen van de stellingen, de opbouw en montage tot aan de oplevering kwam het 23,5 hectare grote park dat een investering van 17,5 miljoen euro vergde, tot leven. De installatie heeft een vermogen van 33 megawattpiek, goed voor 10.000 huishoudens.
Energie delen in Heusden
Voorzitter Frie van Hulten van Energiek Heusden belichtte in
het kort de voorgeschiedenis, de wijze van financiering, het lokaal eigenaarschap
en het proces dat daarbij doorlopen is, waarbij “professionals en vrijwilligers
samenwerkten”. Over de samenwerking met
Sunvest zei hij het volgende: “Het is een kwestie geweest van elkaar
respecteren in ieders specialisme”. Met
het oog op de toekomst sprak Van Hulten over: “Energie Delen in Heusden en Opslag
Realiseren. Het doel op de langere termijn is dat de eindgebruiker een eerlijke
en stabiele prijs betaalt voor zijn energie.”
Bob Schulte, een van de twee directeuren van Sunvest, vertelde 8 jaar geleden met de ontwikkeling van natuurvriendelijke zonneparken in Nederland begonnen te zijn en nog niet zo lang geleden in Frankrijk en Duitsland. “Dit is ons 4e zonnepark, het is niet alleen mooi, maar ook zeer speciaal vanwege het behoorlijke formaat en het gegeven van 50% lokaal eigendom.” Veel problemen die Energiek Heusden en Sunvest ondervonden hebben, passeerden de revue, van de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet, de benodigde stroomkracht, de zekerheid van stroomafname, de benodigde financiën, de fluctuerende energieprijzen en de wisselende rentetarieven. “Het is een proces op basis van vertrouwen geweest. Zijn we nu helemaal klaar? Nee, nog niet. De zonnepanelen staan uit vanwege een negatieve stroomprijs en dat is doodzonde. Dus is de volgende stap dat we stroom gaan opslaan en terugleveren aan het net.”
Lokaal, haalbaar en betaalbaar
Wethouder Jeroen van den Bosch, die vanaf 2022 bij
Hooibroeken betrokken is geweest, wees op de medewerking van de eigenaar van de
grond Jan Vugts, zonder wie het project niet mogelijk was. Het
spreekwoordelijke gras hadden zijn voorgangers voor hem weggemaaid, op een
relevant detail na. “Het belangrijkste aspect van het project is dat we het met
z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Zo’n groot project: lokaal, haalbaar en
betaalbaar, is bij veel coöperaties niet
gelukt. Dit project voldoet exact aan de doelstelling van de gemeente voor de
komende jaren. Als gemeente, inwoners en ondernemers dit voor elkaar kunnen
krijgen, dan is er nog veel meer mogelijk, aldus de wethouder die de
uitvoerders feliciteerde met het resultaat.
Volgens groene-energie-ontwikkelaar Jeroen Schmaal van Sunvest is Hooibroeken nog niet af en moet alles op het gebied van de groene inbedding van het park de komende jaren nog gebeuren. Het streven is een dotterbloem-hooiland te realiseren door te ‘gluren bij de buren’. En dat betekent verhoging van het waterpeil met 25 cm en intensief maaien, sloten graven met natuurlijke rietoevers en het plaatsen van stuwen. Zijn collega Karim Mesbahi heeft zich met “veel plezier” beziggehouden met de groene inpassing van het park in de omgeving, het creëren van een noord-zuid structuur en de verhoging van de ecologische waarde van het gebied met extra maatregelen, zoals het plaatsen van palen, waardoor het gebied aantrekkelijk is voor roofvogels. “Goed beheer is de sleutel tot succes”, gaf hij het aanwezige gezelschap mee.
Tekst Rieky Schalken, foto’s Wil Gulpen