Ommetje gemeente Heusden Deel 15

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 15 is bij Elshoutse Wielen

Slingerend verweer tegen vloed en vijand
Wie bij een dijk denkt aan een lang, recht blok steen, staat verbaasd te kijken als hij langs de Elshoutse Zeedijk wandelt. Deze dijk zoekt slingerend zijn weg door de rechtlijnige polders. Door dijkdoorbraken liggen er zestien wielen (plassen) achter.

De Elshoutse Wielen, sluisjes en de Zeedijk liggen tussen Heusden, Doeveren, Elshout en Waalwijk. De dijk werd ooit gebouwd vanwege de vloed van 1421; die richtte veel schade aan. In de eeuwen erna beschermde de dijk de mensen tegen het opkomende water van de Maas en Baardwijkse Overlaat. Eind 16e eeuw werd Heusden een frontiervesting van de Republiek der Nederlanden. De Zeedijk werd een onderdeel van de Stelling van Heusden. Hij zorgde dus niet alleen voor droge voeten, maar verdedigde ons ook tegen de vijand.

De afgelopen jaren hebben restaurateurs hard gewerkt om deze verborgen schatten weer zichtbaar te maken. Van Doeveren tot Drunen kun je nu over drie eeuwenoude sluizen lopen en er ligt een wandelpad. Die sluizen hadden vroeger, net als de dijk, een waterkundige én een militaire functie. Het omliggende natuurgebied bestaat uit het Elzenbroekbos en zestien wielen (plassen). De Elshoutse wielen vertellen het verhaal van de vele dijkdoorbraken. Geniet van een prachtige wandeling door dit historische landschap.

De sluisjes van de Elshoutse Zeedijk Natuurgebied
Wie van Waalwijk naar Heusden wandelt komt langs de Elshoutse Zeedijk. Wie bij een dijk denkt aan een lang, recht blok steen, staat verbaasd te kijken als hij langs de Elshoutse Zeedijk wandelt. Eeuwen geleden was deze dijk een slingerend verweer tegen vloed en vijand. De dijk werd ooit gebouwd vanwege de vloed van 1421. In de eeuwen erna beschermde de dijk de mensen tegen het opkomende water van de Maas en Baardwijkse Overlaat. Eind 16e eeuw werd Heusden een frontiervesting van de Republiek der Nederlanden. De Zeedijk werd een onderdeel van de Stelling van Heusden. Hij zorgde dus niet alleen voor droge voeten, maar verdedigde ons ook tegen de vijand.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen