Ommetje gemeente Heusden Deel 32

dec 05 2021, 8:09 Ommetje gemeente Heusden
img 6178 groot
Elke zondag introduceren we een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 32 is deze keer Ommetje Roestelberg
Naam: Ommetje Roestelberg
Parkeren: Roestelbergseweg 2, 5171 RL Kaatsheuvel.
Lengte van de route: 5,5 km
Markante punten: Stuifzandvlakte, Dennenbos, Tweede wereldoorlog.
roes
Nabij de Roestelberg start de gele wandelroute (gele pijlen). De route voert over zandpaden door het bos en begint meteen door los zand. Er is ook een aparte hondenloslooproute.
Stuifzandvlakte
De wandeling start meteen goed: in het stuifzand. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa. Er ligt hier maar liefst 375 hectare stuifzand (dat zijn ongeveer 750 voetbalvelden!) en daarom noemen we dit gebied ook wel de Brabantse Sahara. Tip: trek, als het weer het enigszins toelaat, lekker je schoenen uit en voel het zand tussen je tenen glijden. Dan krijg je het echte Sahara gevoel.
Dennenbos
Op de vlakte achter je heeft net zo'n bos gestaan, als het bos datje zo inloopt. De dennen zijn ooit aangeplant voor de houtproductie, zoals op heel veel plekken in Nederland. Die aangeplante bossen zijn vrij eentonig in begroeiing. Dat is zonde, want hoe meer variatie, hoe gezonder en sterker de natuur. Natuurmonumenten creëert in die eentonige bossen onder andere open plekken, zodat de natuur zich kan ontwikkelen. Daardoor komt er meer variatie in planten en dieren die hier voorkomen. Want meer plantensoorten, betekent meer insecten en die trekken op hun beurt weer kleine zoogdieren en vogels aan, waar weer roofdieren op af komen.


Tweede Wereldoorlog
Op dit pad kom je langs enkele grote gaten in het landschap. Deze hebben niets met stuifduinen te maken. Het zijn bomkraters! Op deze plek hebben de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog munitie opgeslagen in een groot munitiecomplex. Toen zij de oorlog dreigden te verliezen, wilden ze niet dat de munitie in de handen van de geallieerden zou vallen en daarom bliezen ze alles op. Dit gebeurde op Dolle Dinsdag, 5 september 1944. Wil je meer weten? Bekijk dan de route 'Langs een explosief verleden' [/natuurgebieden/huis-terheide/route/wandelroute-langs-een-explosief-verleden-bij-Kaatsheuvel] en maak een extra ommetje op deze route.
Loonse en Drunense Duinen
In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis. Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij de vele horeca aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 375 hectare stuifzand. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge, diverse korstmossen, de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen bijvoorbeeld. Allemaal soorten die houden van zand.


Historie
In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Totdat de mensen in de veertiende eeuw de bomen kapten om het hout als brandstof te gebruiken. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op lieten grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel en werd dit een lange tijd een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail