De vrijwilligers van AquAmigos: vijfde editie ‘Coach Raymond’

Foto: AquAmigos

Nu dat de wedstrijden stil liggen laat Waterpolovereniging AquAmigos u graag kennis maken met de vele vrijwilligers van de vereniging. In deze vijfde editie komt aanbod waterpolo coach Raymond van Schijndel

Even voorstellen, mijn naam is Raymond van Schijndel en ben uit bouwjaar 1968. Ik speel vanaf mijn 10de levensjaar waterpolo. Mijn eerste club was BZV. In 1998 is de afdeling waterpolo van BZV overgegaan naar WPC’98, waar AquAmigos vervolgens uit is voortgekomen. Verder heb ik gespeeld bij De Dolfijnen op Curaçao, Arethusa in Oss en De Treffers uit Rosmalen. Ik heb meerdere coaches gehad o.a. Rob Stolzenbach, Joop van den Heuvel, Peter Siemons, Huub van Oss, Arie Schouten, Marcel Mink en Piet de Zwart, zij hebben mij gevormd als speler en als trainer.

Ervaring als trainer heb ik opgedaan bij De Treffers. Daar heb ik een enthousiaste groep B-jeugd mogen coachen. De meeste van deze jongens kwam ik weer tegen tijdens het seizoen 2017-2018 en 2018-2019, waar ik de hoofdtrainer van De Treffers Heren was. Het waren 2 succesvolle jaren. Met Heren 1 werden we kampioen 3de divisie en behoud 2de divisie. Met Heren 2 werden we kampioen in de reserve 1ste klasse, waardoor ze zijn gepromoveerd naar de 2de reserve divisie.

Na mij trainerservaring bij De Treffers, ben ik in het seizoen 2019-2020 zelf weer gaan waterpoloën in Heren 4 van AquAmigos. Hans Bak vroeg mij of ik interesse had in de rol van trainer/coach voor de dames van AquAmigos. Na een periode van twijfel en het bekijken van een aantal wedstrijden zag ik de mogelijkheden van deze groep. Het is een groep met veel ervaring en talentvolle speelsters. Dus een uitdaging om met deze groep in de 2de divisie te blijven en in de 3de klasse kampioen te worden. In de maand september zijn er 9 speelsters opgegeven in Dames 1 en de overige in Dames 2, met de kanttekening “alle dames uit Dames 2 mogen onbeperkt met Dames1 meedoen”.  Deze regeling zorgt er mede voor dat selectie aanpassingen mogelijk blijven. Mijn belangrijkste regel is, niet trainen is niet spelen, want waterpolo doe je samen.

Als trainer ligt mijn nadruk op het verbeteren van waar we goed in zijn. Vaak hoor je mij zeggen dat alles een ½ seconde sneller kan. Binnen het waterpolo worden de regels laatste tijd vaak aangepast. De aanpassingen dienen ervoor om het spel sneller te maken, zodat er meer doelpunten vallen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om naar waterpolo te kijken. Als we goed met de aanpassing omgaan, dan gaan we daar een groot voordeel uithalen.

Als coach is mijn taak het maximale uit mijn speelsters te halen. Als ik in een wedstrijd alles uit een groep heb gehaald, kan je alsnog verliezen. Maar we hebben dan wel alles gegeven. Wij spelen ons spel om te winnen en dat doen we door alles net iets slimmer te doen dan de tegenstander. Waar de tegenstander minder goed in is, ligt voor ons de winst.

Of er na dit seizoen nog meerdere seizoenen volgen hangt een groot gedeelte af van de groep. Zolang de groep mij energie geeft, en ik deze kan teruggeven, dan vind ik het leuk om door te gaan. Belangrijk hierbij is dat de club ons faciliteert met de juiste materialen, trainingsuren en locatie. Verder is het van belang dat we gaan groeien met nieuwe leden, zowel junioren als senioren. Laten we als doel stellen dat we volgend seizoen ook een Meisjes team en een Dames 3 hebben. Ik heb er in elk geval zin in!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Reacties