Krijgt Dianne alsnog haar sportprothese vergoed van zorgverzekeraar?

Foto: Uniek Sporten

Kent u Dianne uit Vlijmen nog? In maart van dit jaar publiceerde Uniek Sporten een artikel over haar. Met behulp van Uniek Sporten kon Dianne met een tijdelijke sportprothese (blade) eindelijk weer sporten na haar amputatie. Maar toen ze via de zorgverzekering een eigen blade probeerde te krijgen, liep ze tegen gesloten deuren. 

De Vlijmense probeerde haar zorgverzekeraar te overtuigen dat een sportprothese haar gezondheid verbetert, maar kreeg geen gehoor. Daarom zag ze geen andere optie dan een rechtszaak aan te spannen.

Verhaal van Dianne besproken in de Tweede Kamer
Het nieuws van Dianne kwam ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen ter ore. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 2 december vroeg hij aandacht voor de vergoeding van sportprothesen en benoemde het voorbeeld van Dianne. “Belemmeringen voor mensen met een beperking om te kunnen sporten en bewegen moeten worden weggenomen. Moeilijk doen over het vergoeden van bijvoorbeeld een prothese om te kunnen hardlopen is een grote belemmering. Zorgverzekeraars en gemeenten wijzen nu naar elkaar, mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Verzekeraars doen er ook alles aan om vooral niet te hoeven betalen. Ten onrechte: juist voor mensen met een beperking is kunnen sporten en bewegen belangrijk”.

Voorstel aangenomen
Mensen met een beperking moeten vaker een sporthulpmiddel (zoals een sportrolstoel of een prothese) krijgen als ze daarvan afhankelijk zijn om te kunnen sporten en bewegen. Dit voorstel dat Van Nispen indiende bij de Tweede Kamer is op 7 december aangenomen. De regering moet na dit aangenomen voorstel nu met voorstellen komen om de verstrekking van sporthulpmiddelen te vergemakkelijken met als doel een ruimhartiger verstrekking.

‘Maak sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend’

De SP vroeg samen met GroenLinks en D66 al eerder aandacht voor het belang van sport en bewegen voor mensen met een beperking in de notitie Maak sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend. Ook een tweede voorstel kon op een meerderheid rekenen: er moeten in de toekomst meer speeltuinen toegankelijk en bespeelbaar zijn voor kinderen met een beperking.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen