Status quo Nieuwkuijk, Haarsteeg en RKDVC in de top van de derde klasse C

In de rangschikking van de derde klasse C is na zondag niets veranderd: de clubs in de gemeente Heusden speelden gelijk. SC Elshout verloor wederom en ook HHC’09 en FC Drunen wisten niet te winnen. Vlijmense Boys won met ruime cijfers van DBN 22.

Haarsteeg kreeg koploper Nieuwkuijk op bezoek. De derby ontbrandde nooit echt: 0-0. De eerste helft was nog het meest aangename om te aanschouwen. De thuisclub had de overhand, maar de aardige combinaties en individuele acties leverden geen kansen op. De counters van de lijstaanvoerder waren een stuk gevaarlijker. En die leverden ook twee doelpunten op, maar die werden afgekeurd. Milan van Esch verscheen alleen voor doelman Aaron van Engelen, maar de doelman behoedde de gastheer voor een achterstand.

Na rust daalde het spelpeil. Toch maakte Haarsteeg toen de meeste aanspraak op een overwinning. Maar bij een bal op de paal en een doelpunt van Dave Treuren ging de vlag omhoog: buitenspel. Het waren dus vooral de clubgrensrechters die een hoofdrol voor zich opeisten. Die was er ook voor Van Engelen. Ook in de uitwedstrijd, met 0-3 gewonnen, had de goalie van Haarsteeg zijn doel schoongehouden. Het gerucht gaat dat hij na vijf jaar naar RKDVC gaat. “Weet ik niks van.”

SCG’18 en RKDVC, die samen de tweede plaats bezetten, hadden kunnen profiteren van het puntenverlies van Nieuwkuijk. Dat gebeurde niet: 1-1. De Drunenaren speelden een slechte eerste helft, kwamen verdiend op achterstand. Na rust draaide het spelbeeld en na goed een uur leverde dat via Daan Lucas de gelijkmaker op. Al veertien wedstrijden op rij is RKDVC ongeslagen. Nog zes wedstrijden volhouden, dan wordt een record uit 1979 en 1993 verbroken. “Het is nu al heel bijzonder”, zegt trainer Jasper Koole. “Zeker voor mij.” Hij is aan zijn eerste klus bezig als hoofdtrainer.

Het degradatiespook heeft SC Elshout nog steviger in zijn greep na de 1-2 nederlaag tegen DVG. Vier wedstrijden op rij hadden de blauw-witten met 1-0 verloren, zondagmiddag werd tegen Liempde wel gescoord. Mark Verschuren brak de ban. “Maar dat doelpunt was er eentje voor de statistieken”, zei trainer Roy Fitters, “werd gescoord in de slotfase. Toen was de wedstrijd al gespeeld. Overigens, we hebben verdiend verloren. DVG heeft ons min of meer in leven gehouden.” Bijzonder was de invalbeurt van Sam van Bokhoven. Pas vijftien jaar, de jongste debutant ooit bij SC Elshout.

Vijfdeklasser FC Drunen ging met 1-0 onderuit bij Ophemert. Een pingel in de slotfase kostte de Drunenaren de kop. “Heel omstreden, te wijten aan de scheidsrechter”, zegt trainer Murat Toksoy. “Die man kregen we een paar weken geleden ook al, tegen Wadenoijen. Kennelijk heeft hij wat met Nederlanders met een bijzondere achternaam.” Bij FC Drunen staan veelal Nederlanders met een Turkse achtergrond opgesteld. “En hoe je in Gelderland bejegend wordt, het lijkt wel of het daar nog steeds geen 2024 is. Gelukkig zijn mijn spelers daar goed mee omgegaan.”

HHC’09 dacht tegen Dussense Boys een puntje te pakken, maar in de slotfase gingen de mannen van trainer Gilbert de Fijter toch nog onderuit: 1-2. Voor rust zat er weinig drive in de thuisclub, mocht HHC’09 blij zijn dat bij het opdienen van de thee de stand nog dubbelblank was. “Erna zag er meer pit in”, aldus de Fijter, die Steijn van der Linden de gelijkmaker zag scoren. “Dan is het zonde dat je daar niks voor terugkrijgt. Had wel gemoeten, hoor. Want bij dat tweede doelpunt, zo hoorde ik later, zou die speler de bal met de hand hebben meegenomen.”

Zaterdagvierdeklasser Vlijmense Boys liet geen spaan heel van DBN 22: 13-0. Na een halfuur zag het er helemaal niet naar uit dat er een monsterscore uit zou rollen. “Toen pas openden we de score”, zegt spits Bjorn van Bijnen, die vijf doelpunten voor zijn rekening nam. Mooie dag voor de Boys én Van Bijnen. “Nou, ik had er wel vijftien kunnen maken, zo zwak was de weerstand toen ze op achterstand kwamen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.