FC Den Bosch pakt 1e periodetitel in volle Vliert

05 okt , 17:52 Sport
fcdb graafschap 5073
Kees Vos Fotografie
Een fantastische voetbalvond in stadion De Vliert kende veel emoties. In een wedstrijd die alle kanten op ging, was Vieiri Kotzebue de grote man aan Bossche zijde. De ingevallen spits hielp FC Den Bosch aan de eerste periodetitel in vijf jaar!
Geen wijzingen in de basiself bij FC Den Bosch. De ploeg van hoofdtrainer David Nascimento doet het uitstekend en dus was er geen rede tot wisselen.
De spanning was voelbaar in een kolkende Vliert, waar de wedstrijd aantrekkelijk van start ging. Al na acht minuten diende de eerste kans zich aan voor FC Den Bosch. Een doorgeschoten voorzet kwam onverwachts voor de voeten van Mees Laros. De middenvelder moest snel handelen en schoot de bal rakelings voorlangs. Uit de daaropvolgende corner, scherp ingedraaid door Byron Burgering, zeilde de bal gevaarlijk richting het doel en belandde op de lat.
fcdb graafschap 2952
De Bosschenaren bleven vol druk zetten en zochten met veel energie de aanval. Het overwicht op het veld was duidelijk zichtbaar, met snelle acties en hoog tempo. Na iets minder dan een kwartier waren er al vier hoekschoppen afgedwongen, wat de vastberadenheid en de steun van het publiek onderstreepte. Zo was FC Den Bosch opzoek naar de verdiende openingstreffer.
In minuut 14 was daar Törles Knöll, de spits kon aannemen in de zestien meter na een goede voorzet van Miki Bakala. Helaas voor FC Den Bosch punterde de Duitser net naast.
Langzaam begonnen de krachten bij FC Den Bosch wat weg te ebben, terwijl De Graafschap steeds meer grip op de wedstrijd kreeg. Dit leidde in de 18e minuut tot de eerste grote kans voor de bezoekers. El Kadiri schoot gevaarlijk op goal en raakte de lat, wat voor een schokgolf in De Vliert zorgde.
In de 35e minuut sloeg De Graafschap dan toch toe. Een misverstand op het middenveld tussen Stan Henderikx en Miki Bakala leidde tot een vrije doortocht voor Warmerdam. De middenvelder van De Superboeren kon ongehinderd het halve veld oversteken en schoot de bal beheerst in de lange hoek. De 0-1 was een feit, De Vliert viel even stil.
Vlak voor rust werd De Graafschap opnieuw gevaarlijk. El Kadiri leek van dichtbij de 0-2 binnen te schieten, maar Mees Bakker had andere plannen. Met een geweldige reflex hield hij zijn doel schoon en voorkwam zo een tweede treffer voor de ploeg uit Doetinchem. Uit de daaropvolgende hoekschop liet de doelman van de Bosschenaren opnieuw zijn klasse zien. Van dichtbij werd hij op de proef gesteld, maar met een fantastische redding wist hij wederom een tweede tegentreffer te voorkomen. Zo hield de keeper in vorm FC Den Bosch in leven.
De Graafschap begon sterk aan de tweede helft. De net ingevallen oud-Bosschenaar Ralf Seuntjes zette meteen de toon met een dreigende aanval. De spits hield de bal slim vast en leidde zo een grote kans in voor Tristan van Gilst. De aanvaller van De Superboeren ging alleen op Mees Bakker af. Tot opluchting van de supporters, schoot de buitenspeler met links rakelings langs de paal.
Met nog 25 minuten te spelen besloot David Nascimento in te grijpen. Vieiri Kotzebue en Hicham Acheffay kwamen het veld in. De wissels wierpen al binnen tien minuten hun vruchten af. Danzell Gravenberch zette met zijn kracht een aanval op en vond de ingevallen Acheffay, die de bal perfect voorlegde op de andere invaller: Vieiri Kotzebue. De spits tikte beheerst de gelijkmaker binnen en bracht FC Den Bosch weer op gelijke hoogte, 1-1.
Met de gelijkmaker stond FC Den Bosch bovenaan in de strijd om de periodetitel. De Vliert voelde dat er iets bijzonders kon gebeuren en ging er vol achter staan. Aangewakkerd door het publiek vonden de Bosschenaren de energie terug uit het eerste deel van de wedstrijd en zochten ze volop de aanval. In de 73e minuut leidde dit tot een nieuwe kans. Een afgedwaalde voorzet van Danzell Gravenberch belandde bij Byron Burgering, die de bal teruglegde op Rik Mulders. Zijn scherpe voorzet vanaf rechts vond het hoofd van Vieiri Kotzebue, die voor zijn tweede van de avond tekende. Het stadion ontplofte en een uitgelaten De Vliert vierde feest na de cruciale treffer van de ingevallen spits.
Daarna werd het vooral een kwestie van tegenhouden voor FC Den Bosch, met in het achterhoofd dat bij deze stand voor het eerst in vijf jaar de periodetitel binnen handbereik was. De thuisploeg hield knap stand en gaf weinig grote kansen meer weg. Maar in extremis kreeg De Graafschap nog een hoekschop. Joran Hardeman, de rechtsback, kopte de gelijkmaker binnen, 2-2. Direct na de ingekopte corner floot scheidsrechter Martin van den Kerkhof af.
Een opmerkelijke situatie volgde op de tribunes. Sommige supporters stormden het veld op om de periodetitel te vieren, terwijl de wedstrijd van Helmond Sport nog bezig was. Bij een goal van de provinciegenoot was de situatie helemaal anders. Ondertussen stonden de spelers en staf van FC Den Bosch gespannen naar hun telefoons te kijken, wachtend op een uitslag. Toen bekend werd dat Helmond Sport met 1-1 gelijk had gespeeld, barstte het feest echt los. De Vliert trilde op zijn grondvesten, en Vieiri Kotzebue werd de onbetwiste held van de avond. FC Den Bosch pakte voor het eerst in vijf jaar de periodetitel en de euforie zorgde voor een lange, feestelijke nacht in Den Bosch.
Na de interlandperiode spelen we in eigen huis tegen Vitesse. Kaarten daarvoor gaan hard maar zijn nog verkrijgbaar via de online ticketshop of aan de receptie van De Vliert. Tot dan!
FC Den Bosch: Bakker, Van den Bogert (45. Van Grunsven), Henderikx, Knöll (65. Kotzebue), Van Leeuwen (77. Van Hedel), De Groot, Burgering, Mulders, Gravenberch (77. Verbeek), Bakala (65. Acheffay), Laros
De Graafschap: Smits, Hardeman, Besselink (77. Grotenhuis), Willemsen, Schoppema, Warmerdam, Van Gilst (77. Brittijn), Najah, Eduardo (45. Seuntjens), Van de Haar (66. Mahi), El Kadiri