De indelingsrel in de tweede klasse van het amateurvoetbal krijgt opnieuw een staartje. Nadat VV Nieuwkuijk en Zwaluw VFC - eerder al hun woede uitten over de indeling van de competitie, is nu ook duidelijk geworden dat er met carnaval gevoetbald moet worden.
De regionale voetbalclubs in de 2e klasse ( Zwaluw VFC, vv Nieuwkuijk, vv Beuningse Boys, sc Leones, sc Woezik en sv Top) krijgen een keiharde ‘nee’ te horen van de KNVB op hun voorstellen om dichter bij huis te voetballen en zodoende het voetbal in alle opzichten aantrekkelijker te maken. De KNVB maakt zich er van af met een onderzoek waaruit zou blijken dat in elke 2e klasse tenminste 24 wedstrijden gespeeld moeten worden. Aan de nadelen van de huidige competitie-indeling wordt volledig voorbij gegaan.
“Het onderzoek waar de KNVB mee schermt is ons volledig onbekend. Wel is ons bekend dat de gewenste voetbalpyramide maar niet tot stand wil komen. Daar zijn wij de dupe van. Er is voor dit jaar opnieuw een versterkte degradatieregeling aangekondigd. Wat ons vooral tegenstaat is dat de KNVB niet eens om tafel wil of volgens ons niet eens durft om over een oplossing te praten. Ze overzien de impact van hun eigen beleid totaal niet en weten nog steeds niet hoe dat in de regio’s uitpakt. Tekenend is dat wij zijn ingedeeld in West I, een competitie waar met carnaval een voetbalprogramma is gepland omdat dat programma gebaseerd is op de schoolvakanties in die regio. Als Brabantse en Gelderse clubs gaan wij echt niet met carnaval voetballen. Het zou ook de reinste competitievervalsing zijn. Maar tot nu toe gaat de KNVB zelfs aan dit argument voorbij.”
“Wij gaan echt niet met carnaval voetballen”
Alle gemeenten waarin de 6 clubs zijn gehuisvest zijn ingeschakeld om de KNVB op andere gedachten te brengen. De gemeenten gaan komende week een pittige brieven schrijven aan de KNVB, De strekking hiervan is dat de gemeenten de KNVB verwijten onverbiddelijk vast te houden aan haar eigen standpunten. Daarmee worden drempels opgeworpen die onverenigbaar zijn met een gemeentelijk sportbeleid dat gericht is op een toegankelijke, laagdrempelige en duurzame manier van sporten. Zij voeren een beleid dat gericht is op het overbruggen van afstanden, niet van afstand scheppen zoals de KNVB doet. Beide woordvoerders waarderen de steun van de gemeenten enorm, maar verwachten echter dat deze brieven in Zeist in de prullenbak verdwijnen.
De 6 clubs hebben gezamenlijk van alles geprobeerd tot en met het indienen van een klacht tegen de handelswijze van de KNVB. Maar dat wordt formeel afgedaan met de reactie dat (citaat): ”…de klacht niet ziet niet op het handelen en/of nalaten van een afdeling en/of een persoon”. Verder toont de KNVB enig begrip door te stellen dat : (citaat) “.. we hebben de keuzes niet lichtvaardig genomen. Want natuurlijk herkennen we dat de reisafstanden voor teams in de 2e klasse B zondag naar (een flink aantal) uitwedstrijden groot is. “. Tegelijkertijd heeft deze KNVB bij monde van directeur Amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee telefonisch medegedeeld dat hij niet vatbaar is voor de financiële impact bij de clubs, het verminderde spelplezier en het afhaken van spelers die dan in een vriendenelftal gaan spelen. Hij ziet dat als een probleem van de clubs en niet van de KNVB.
“De financiële impact bij de clubs, het verminderde spelplezier en het afhaken van spelers is niet het probleem van de KNVB” (Jan-Dirk van der Zee, directeur Amateurvoetbal KNVB)
“Zo’n reactie van de directeur Amateurvoetbal verklaart veel voor de halsstarrige houding” volgens beide woordvoerders. De clubs hebben nu alle middelen uitgeput. “Het zoeken naar betere oplossingen staat in Zeist minder hoog op het lijstje dan het onwrikbaar vasthouden aan de eigen competitie-indeling. Wij zullen er ons maar bij neerleggen en zullen als clubs zelf creatieve oplossingen moeten gaan bedenken om van dit seizoen wat leuks te maken