Fractie Van Gessel – Van Aart in de plaats van CDA Heusden

Foto: Erika van Gessel

Fractievoorzitter Erika van Gessel, raadslid Fons van Aart en fractieondersteuner Ans Muskens zullen per direct als Fractie Van Gessel – Van Aart verder gaan in de Heusdense gemeenteraad en niet langer het CDA Heusden vertegenwoordigen. Directe aanleiding is de beschamende wijze waarop het bestuur van de afdeling fractievoorzitter Erika van Gessel behandeld heeft in aanloop naar het vaststellen van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in maart.

 “In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen komt er een hoop werk op het bestuur en de daarvoor ingestelde vertrouwenscommissie af” vertelt Van Aart. “Vanzelfsprekend moeten dergelijke procedures zorgvuldig verlopen om te voorkomen dat leden beschadigd raken. Helaas is van een zorgvuldig optreden geen sprake; sterker nog, Erika is als fractievoorzitter al vanaf het eerste begin van het proces gepasseerd door het bestuur.”

Aanleiding
De directe aanleiding voor het onverwachte vertrek van Van Gessel en Van Aart is het ontbreken van Van Gessel op de concept kandidatenlijst van het CDA. “Het is natuurlijk bijzonder vreemd wanneer de huidig fractievoorzitter compleet ontbreekt op de concept kandidatenlijst.” Pogingen van zowel Van Gessel als het bestuur om hierover met elkaar in gesprek te gaan, zijn niet tot stand gekomen. Op dat moment hebben Ans Muskens en Fons van Aart aan de bel getrokken. “Erika is sinds het vertrek van Desiree Rijnders fractievoorzitter en vervult haar rol met verve. Ze groeit iedere week in haar rol en benadrukt in de gemeenteraad het leggen van verbindingen zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Daarom was de verbazing des te groter toen vorige week bleek dat Erika helemaal geen plek toegewezen had gekregen op de kandidatenlijst en een gesprek van de voltallige CDA-fractie met de vertrouwenscommissie hierover op niets uitliep.”

Geen gesprek
Medio november werd Charlotte Bol gekozen als lijsttrekker voor het CDA Heusden bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Met Erika van Gessel is niet gesproken over een eventueel lijsttrekkerschap. Vragen hierover door Van Gessel werden door het bestuur niet in behandeling genomen. “De positie en de kwaliteiten van Charlotte Bol staan niet ter discussie. Wel de procedure die gevolgd is om te komen tot deze verkiezing. Erika is door het bestuur en de vertrouwenscommissie totaal gepasseerd. Ongehoord en beschamend voor een partij als het CDA. Zo ga je niet met mensen om. Op basis van waardering, wederzijds respect en doodgewoon fatsoen had met Erika gesproken moeten worden.” Iemand op een dergelijke manier aan de kant schuiven is Ans Muskens, Fons van Aart en Erika van Gessel zwaar gevallen. Zo zwaar zelfs dat zij geen andere keuze zien dan letterlijk afstand te nemen van het CDA Heusden. Per donderdag 9 december gaat het drietal verder als Fractie Van Gessel – Van Aart. ”Onze raadsactiviteiten zullen we met onverminderde inzet voortzetten” zegt Erika van Gessel strijdvaardig. “Helaas zonder vlag van het CDA, maar wel vanuit het christelijke en democratische gedachtegoed.”

Gemeenteraadsverkiezingen
Over eventuele deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 beraden ze zich nog, duidelijk is al wel dat naast van Gessel ook Muskens en Van Aart geen deel uit zullen maken van de kandidatenlijst van het CDA. Zij hebben zich van de concept kandidatenlijst af laten halen. “Buitengewoon treurig in alle opzichten. Meer kunnen we er niet van maken” verzucht Van Aart. “Maar wanneer onder het mom van ‘procedures’ en ‘regels’ fatsoensnormen aan de kant worden geschoven, is dat de voorbode van meer ellende. En daar willen wij geen onderdeel van zijn.”

Voor meer nieuws over de verkiezingen van 2022 zie hier

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Reacties

Cookieinstellingen