Wat kost het verduurzamen van Heusden Vesting met Waterstof en daarmee van het gas af?

Foto: Heusden Verbindt

Heusden Verbindt heeft zoals bekend de laatste jaren veel onderzoek besteed aan wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van Heusden. Hiervoor is een uitgebreid plan ontwikkeld met de naam “De Groene Vallei”. Dat ons plan zo snel actueel zou worden had niemand verwacht. Het is daarom goed dat we inzoomen op een voorbeeld.

Heusden verbindt wil in 3 stappen doorgroeien naar een Groene Vallei;

  1. Vraag verminderen door goed te isoleren, zon op dak en andere besparende initiatieven.
  2. Implementeren van een waterstof station ten behoeve van de Industrie en zwaar verkeer op een industrieterrein. ’t Hoog zou hiervoor een kandidaat kunnen zijn.
  3. Doorpakken op nationale initiatieven van oa. Shell, Nam om gasvrij te zijn.

Waterstof
We kunnen waterstof zien als een vervanger voor Gas. In feite kunnen we het huidig gasdistributie netwerk gebruiken om ook waterstof te distribueren. De apparatuur thuis zoals bijv. kookstel, verwarming kan worden hergebruikt. Enkele kleine onderdelen moeten worden vervangen, dat zijn heel kleine bedragen van enkele tientjes per apparaat. Een dergelijke wijziging heeft ook in de midden jaren 60 zich voorgedaan, toen is Nederland van Mijngas naar Aardgas gegaan.

Heusden Vesting
De politieke partij heeft eens een studie gedaan wat het grofweg zou kosten om Heel Heusden Vesting op waterstof te zetten waardoor er een significantie vergroening van Heusden Vesting zou plaats vinden. Om GROENE waterstof te implementeren voor Heusden vesting is nodig;

  • Windmolen van midsize formaat, die kan op afstand worden geplaatst.
  • Waterstof fabriek
  • Aansluiten op distributienetwerk
  • Enkele onderdelen aanpassen van de apparaten in de huishoudens in Heusden.

Om dit voor zo’n 700 huizen werkbaar te maken, schat men de kosten op grofweg 2 – 4 miljoen euro. Ter vergelijk, dat is slechts 10% van wat de GOL kosten zijn.

“We realiseren ons dat we de aanpak hier relatief simpel wegzetten. Maar op hoofdlijnen is dat wat de aanpak zou moeten zijn.  Heusden Verbindt wil, als we in de raad mogen komen, ook dit als voorstel indienen! Temeer er op dit moment ook veel subsidie mogelijkheden zijn.” Laat Antoine Aarts weten

Met dit bericht will Heusden Verbindt een meer praktische invulling geven van wat het zoal betekend om waterstof te installeren en/of hoe bijv. inderdaad een “stad / dorp” kan ver-groenen. Warmte is ongeveer 50 – 65% van onze informatiebehoefte. Aansluiten op nationale initiatieven (stap 3) zal pas over enkele jaren mogelijk zijn, maar ze kunnen met onderhoud, nieuwe structuren er al wel vast mee rekening houden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Cookieinstellingen