Monumenten in Heusden – 199 Het grafmonument van deken Coppens

Foto: Bart Beaard

Aan de Schoolstraat in Drunen bevindt al eeuwenlang een begraafplaats. Daar, op het hoogste punt van Drunen, stond ook sinds de 13 e eeuw een kleine kerk. In 1233 werd door hertog Hendrik het patronaatsrecht aan het prelaat van de Norbertijnenabdij van Tongerloo (B) geschonken. Sindsdien was er steeds een Norbertijn van Tongerloo pastoor in Drunen. De houten kerk werd gedeeltelijk verwoest door de St. Elisabethvloed in 1421, waarna er een kleine stenen kerk kwam. Tijdens de Reformatie ging in 1648 deze kerk naar de Hervormden en kreeg Drunen haar eerste predikant: Isaac Moring voor de periode 1648-1651. In 1818 kregen de katholieken de inmiddels vervallen kerk terug. Omdat Drunen nauwelijks Hervormden kende was de kerk slecht onderhouden. Rondom deze kerk was er al die tijd een begraafplaats voor katholieken en hervormden. Het oudste grafmonument op deze begraafplaats is van pastoordeken Wilhelmus Adrianus Coppens en dateert van omstreeks 1865. Het bevindt zich op de zuidoosthoek van deze begraafplaats.

Pastoor Coppens was in ’s-Hertogenbosch geboren op 23 mei 1788 en overleed in Drunen op 28 september 1865. Hijwas professor in de filosofie, werd op 28 juli 1819 pastoor in Drunen en hij werd als eerste niet-Norbertijn benoemd. Voor het bisdom ’s-Hertogenbosch had hij ook nog functies als Proviseur (directeur) van het Seminarie, Deken van de dekenaten Heusden en Geertruidenberg en Kanunnik van de kathedraal.

Toen in 1818 de katholieken hun kerk terug kregen, liet pastoor Coppens de kerk in 1820 verbouwen en vergroten met een priesterkoor. De schuurkerk, die stond waar nu de ingang naar het Anton Pieckplein is, liet hij slopen. Ook kreeg hij de toren en de klokken van de gemeente terug. Deze waren in de Franse tijd gemeentelijk eigendom geworden. In 1837 schonk de echtgenote van burgemeester Steinbach ‘Huize Middendorp’ aan de kerk en Coppens ging in de nieuwe pastorie wonen. In 1838 kreeg de kerk een orgel en in 1840 werd bij Petit & Fritsen een luidklok gegoten, waarop de naam van Coppens in een Latijnse tekst verwerkt was.

Ook voor de katholieke gemeenschap in Drunen heeft Coppens veel betekend. In het begin van de 19 e eeuw ontwikkelde zich in onze streek de uiting van volksverering en devotie. Coppens richtte toen de bedevaart van Drunen naar Ulicoten op. St. Bernardus was de patroon tegen veeziekten. In Drunen ontwikkelde zich de tweedaagse bedevaart, waarin voornamelijk boeren meeliepen. Dat heeft geduurd tot de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het een eendaagse bedevaart en ging men met de autobus. Op 20 augustus, de feestdag van St. Bernardus, gaan nu jaarlijks nog groepjes naar Ulicoten. In 1843 stichtte Coppens de Broeders van Drunen, een Congregatie die zich de opvoeding van de jeugd tot taak stelde. Ook de oprichting van de Meisjescongregatie en de naai- en handwerkschool voor behoeftige kinderen, onder leiding van de zusters. Op 28 september 1865 overleed Coppens na zesenveertig jaar pastoraat in Drunen. Sinds 1874 was de kerk niet meer in gebruik en in 1880 werd alles gesloopt. De begraafplaats is er nog steeds, maar er wordt sinds 2005 niet meer begraven. Het grafmonument van Coppens heeft geen status van Rijks- of gemeentelijk monument maar blijft door de parochie wel behouden.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen