De WSH organiseert een presentatie over Eclipsen zoals een Zonsverduistering

Foto: Urijan Poerink

De Werkgroep Sterrenkunde Heusden (WSH) verzorgt een lezing over Eclipsen. Een eclips vindt plaats als een object, gezien vanaf de aarde, voor de zon langs trekt. De maandelijkse  bijeenkomsten  worden gehouden op de 2e maandag van de maand, deze keer is dit op 10 oktober a.s.

Een totale zonsverduistering, of zonne-eclips, is een indrukwekkende ervaring om mee te maken. Bij een zonsverduistering schuift de maan voor onze ster, de zon. Al het licht dat direct van de zon komt wordt tegengehouden door de maan. Daardoor kunnen we dan wel het licht zien van de zonnecorona, dit is de dampkring van de zon. De zonnecorona wordt gevormd door de zwakke straling van de zeer hete, maar ijle gassen rondom de zon. Doordat de slagschaduw van de maan op de aarde bij zo’n gebeurtenis klein is, kunnen wij de totale zonsverduistering maar in een klein gebied op de aardbol zien en is die in een bepaald gebied zeldzaam. Veel vaker is de zon maar gedeeltelijk verduisterd en lijkt het of er door de maanschaduw een hap uit de zon wordt genomen. De zon blijft dan echter nog erg fel schijnen en we hebben een goede eclipsbril nodig om het fenomeen veilig te kunnen bekijken. Kijk nooit, ook niet tijdens een eclips, zonder beschermingsmiddelen zoals een veilige geteste eclipsbril, naar de zon. Op dinsdag 25 oktober a.s. is er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland.

Naast deze zonne-eclips komen er nog tal van andere eclipsen in ons zonnestelsel voor. Bijvoorbeeld als niet de maan maar de planeet Venus voor de zon komt. Dan zien we een klein zwart bolletje voor de zon langstrekken.  Over de achtergronden van de verschillende eclipsen wordt, tezamen met prachtige kleurenfoto,s,  meer informatie gegeven bij deze lezing.

De presentatie door de heer Willem Schot, vindt plaats op 10 oktober a.s. inloop vanaf 19.45 uur en start om 20.00 uur. Locatie de Heemkunde unit bij Abdijhof Mariënkroon Abdijweg te Nieuwkuijk.
Voor meer informatie over de WSH, kijk op de website van de WSH -Heusden. Voor eventuele vragen kun je een mailtje zenden naar [email protected]
Nog geen lid, geen probleem ook dan bent u van Harte Welkom om een avondje te bezoeken, zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar “Ook Voor U”.
Aan iedere bezoeker wordt een kleine bijdrage gevraagd van Euro 3,- . Aanmelding is niet nodig.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen