Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Padel

Foto: Wil Gulpen

En daar is Aagje weer met deze keer een artikel over een nog redelijk nieuwe sport in onze gemeente, namelijk Padel. Twee tennisclubs in de gemeente hebben inmiddels padelbanen: LTC de Klinkaert in Drunen en LTC de Hoge Heide in Vlijmen. Aagje spreekt met Jaap Smits.

Op verzoek van volleyballer Jos van der Ven is Aagje deze keer nieuwsgierig naar een relatief nieuwe sport in Heusden: padel. Een mix van tennis en squash wordt het genoemd. Aagje speelt zelf tennis en zij vraagt zich af of die uitdrukking wel klopt. Hoog tijd dus om het een kenner te vragen: Jaap Smits van LTC de Hoge Heide in Vlijmen. Hij was tennisleraar, maar is nu gymleraar. In zijn vrije tijd traint hij nog wat kinderen en op aanvraag geeft hij soms padelles. Hij zit in de toernooicommissie, maar is vooral een enthousiaste speler die met stralende ogen kan vertellen over ‘zijn’ sport.

Padel dus, brand maar los!
“Padel is hartstikke leuk, dynamisch, veel actie en ook gezellig. Je staat met zijn vieren op een baan, relatief dicht bij elkaar, dus een lolletje is zo gemaakt. Het is een echte teamsport want je speelt het altijd met twee personen. Er zijn veel rally’s en daardoor is het attractief. Er zit behoorlijk wat spektakel in; spelers gebruiken zelfs de ruimte buiten de kooi. Technisch is het geen heel ingewikkelde sport, zeker voor beginners. Er is geen moeilijke service en je gebruikt relatief een simpel racket. Daarom is het vlot te leren en kun je al snel een balletje overslaan en mee doen. Dat maakt het een heel toegankelijke sport”.

Is Padel echt een mix van tennis en squash?
“Weet je Aagje, dat is wel de gemakkelijkste manier om te zeggen wat het is. Maar het enige wat padel gemeen heeft met squash is dat je in een soort kooi staat. Padel heeft veel meer van tennis, zoals de indeling van het veld en de regels. Maar verder is het niet echt vergelijkbaar. Natuurlijk is het wel zo dat een tennisspeler het gemakkelijk leert, maar dat geldt ook voor voetballers en hockeyers. Eigenlijk alle balsporters hebben het spelletje zo door en vinden het een leuke sport. De lob en de smash worden veel gespeeld en als de bal na de stuit tegen de wand komt, mag de tegenstander gewoon verder spelen. De bal blijft dus in het spel waardoor die rally langer duurt en je meer mogelijkheden hebt om de bal terug te spelen. En dat is ook weer een groot verschil ten opzichte van tennis, waarbij de bal juist vaak uit het veld verdwijnt na de stuit”.

Wat is een belangrijk aandachtspunt?
“Zoals gezegd is padel een relatief nieuwe sport, die op veel plaatsen bij een tennisvereniging is opgestart. Daarom hebben veel clubs twee banen, net zoals hier in Vlijmen. Dat was een hele investering voor iets waarvan je niet wist of het een korte hype of een blijvertje zou zijn, dus begrijpelijk. Maar de populariteit is flink groeiend en dan is twee banen te weinig. Dat is iets waar veel clubs nu mee worstelen. Er zijn meer nieuwe leden, die na een kennismaking de sport leuk vinden. Ze willen vaker spelen, maar treffen de banen bezet. Dan zoeken ze andere mogelijkheden; ze huren elders een baan of stappen over naar een andere club. Wat je nu ziet gebeuren is dat investeerders banen aanleggen die je kunt huren. Dat kan zijn een padelhal of gewoon daar waar plek is in een stad; onder een brug of in een park. Het past misschien bij de huidige tijd, waar mensen minder in het verenigingsleven zijn geïnteresseerd. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan want bij een club betaal je alleen contributie en mag je zo vaak spelen als je wil. Ik denk dat het goed zou zijn voor de sport als er bij verenigingen meer banen komen. Zodat padel ook kan doorgroeien als verenigingsport en voor iedereen betaalbaar blijft”.

Wat is je mooiste prestatie?
“Op de eerste plaats vind ik het supermooi om de ontwikkeling van deze sport in Nederland zo mee te mogen maken. Ik speel nu ruim vier jaar padel. In het begin kwam ik overal dezelfde gezichten tegen, maar nu niet meer en dat maakt het nóg leuker. Voor mezelf vind ik mijn deelname aan de Nations Cup in 2018 heel mooi om op terug te kijken. De absolute top in Nederland bestaat uit 2 gasten en ik mocht als derde man samen met 3 dames uitkomen voor  het Nederlandse team in dat toernooi. We zijn ergens in de middenmoot geëindigd, maar daar ging het me niet eens om. Het kunnen beoefenen van de sport op topniveau was een prachtige belevenis”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Corona heeft voor padel zeker niet slecht uitgepakt. Natuurlijk weet je niet zeker hoe het zou zijn gelopen als er geen corona was geweest. Maar zaalsporten en grotere teamsporten, zoals voetbal en hockey, kwamen volledig stil te liggen, terwijl padellen wel mocht. En dus hebben zich in die periode veel mensen aangemeld. Een heel kleine periode mocht er alleen enkelspel worden gespeeld. Toen ontdekte sommige spelers dat het fijn oefenen is in een één tegen één situatie. Dat vond ik als leraar al langer, maar de meeste spelers willen toch het wedstrijdelement hebben en daar heb je vier spelers voor nodig“. Toernooien en competities hebben veel langer stilgelegen, maar onderlinge wedstrijdjes kon bijna altijd. De interesse in padel is dus in de coronatijd juist verder toegenomen”.

Naar welke sport is Jaap Smits nieuwsgierig?
“Dat vraag je aan een gymleraar, iemand die alle sporten leuk vindt? Daar moet ik even over nadenken hoor. Maar oke Aagje, ik heb er een voor je. Ga je maar eens op zoek naar wat de jeugd echt bezig houdt: Freerunning!”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen