Column Jack Thomassen: Poep aan de schoen

Foto: Jack Yhomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Poep aan de schoen

Waarschijnlijk was het toen al best een lief menske, alleen zag ik het als kind van een jaar of 10 nog niet zo. Maar Henkies moeder deed altijd nogal moeilijk als we bij hen binnenkwamen. Hadden we amper de klink van de keukendeur in de hand, dan werd er vanuit de kamer al geroepen: “Hebben jullie de voeten wel goed geveegd? Er zit toch geen poep aan jullie schoenen, hè?” Elke keer opnieuw. Ik vond dat gezeur.

Toen ik een grote jongen was snapte ik het wel. Niemand wil hondenstront op zijn mooie vloerbedekking. Want dat laatste lag vroeger bij bijna iedereen op de (kamer)vloer. Laminaat kende nog niemand. Zeil al wel, maar dat was waarschijnlijk geen optie geweest voor de ouders van mijn schoolkameraad, toen ze naar iets nieuws voor de huiskamervloer op zoek gingen.

Het was heus niet zo dat ik die moeder hierom bij iedereen belachelijk maakte. Nee, helemaal niet. Trouwens, als ik daar na het binnenspelen naar huis ging, was ik de poeppreek allang weer vergeten. Het was alleen jammer dat het leek dat ze steeds weer als een koninklijke poortwachter ons op stond te wachten. Had anders, om zichzelf het een beetje makkelijker te maken, alle kinderen gewoon hun schoenen bij de achterdeur uit laten doen.

Ik moet wel zeggen dat ze zelden haar kinderen en hun kameraadjes de toegang tot haar huis weigerde. Dat kon ik best waarderen, want ik denk niet dat ons ma op een huis vol spelende kinderen zat te wachten. Vooral om het vele thuiswerk (schoenen stikken) dat ze had. En bij ons thuis hadden we niet zoveel speelgoed om samen met vriendjes te spelen. Volgens mij hadden we een paar autootjes van Matchbox en van die stomme bordspelletjes. Nou, daar had ik zelf al een hekel aan, laat staan dat ik met mijn vrienden ging zitten ganzenborden, mens erger je nieten of dammen. We hadden een platenspeler, echter bezat ik nog geen singeltjes voor mezelf. En om nou John Woodhouse, Heintje en Nana Mouskouri op te zetten?

Nee, bij Henkie hadden ze zo’n stoommachientje, waar je een aanmaakblokje in moest ontbrandden om hulpstukjes in werking te stellen. Er stond een echt elektronisch orgel en een heuse bandrecorder. Daar mocht gewoon mee gespeeld worden. Gekke stemmetjes opnemen en zo, mits je er normaal mee omging natuurlijk. Een potje voetballen tegen de garagedeur met het risico dat het keukenraam aan diggelen ging? Het mocht allemaal.

Na de basisschool gingen we naar verschillende scholen en maakten we weer nieuwe vrienden. Sindsdien heb ik mijn schoolkameraad volgens mij niet meer gezien. Zijn moeder wel. Die kwam ik jaren later tegen in de supermarkt die toen nog Em-Té heette. Met een vlot spijkerjasje aan moest ik eerst effe goed kijken of ze het wel was: “Eeeh, dag mevrouw. U bent toch de moeder van Henk?” Ze keek diep nadenkend naar me op, want ik was inmiddels een paar koppen groter gegroeid. “Och, Jackie? Ben de gij het jongen? Wat leuk!”

Zo lief. Ze wilde alles van me weten. Of ik kindjes had en of ik nog in Drunen woonde. Deze spontaniteit herkende ik helemaal niet bij haar. Heel anders dan wat ik nog kon herinneren. Ik voelde me schuldig. Al die jaren heb ik niet anders over het menske willen denken dan dat ze kinderen die op bezoek kwamen op hun huid zat met dat ene zinnetje: “Jullie hebben toch geen poep aan de schoenen, hè?” Vanaf die hernieuwde kennismaking nam ik mij voor: Sjakie, voortaan ga je niet meer zo negatief over mensen denken, hoor.

Tenminste… dat ga ik echt proberen.

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen