Column Jack Thomassen: Schandaal in De Voorste Venne

Foto: Jack Thomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over ‘Schandaal in De Voorste Venne’

Het is alweer even geleden dat ik naar een voorstelling in het cultureel centrum van ons dorp ben geweest. Misschien dat ik het aankomende seizoen maar eens iets leuks ga bezoeken. Jaren terug ging ik regelmatig, en dan het liefst naar een cabaretier. Lekker lachen en daarna gezellig nog wat drinken en kletsen. Meestal met ons Rian, maar toen onze 2 oudsten groot genoeg waren om de grappen van zo’n artiest te begrijpen, nam ik hen eens mee naar ons mooie theater.

In een radioprogramma van Jack Spijkerman had ik hem al verschillende keren gehoord. Dan gaf ie op een heel grappige wijze zijn mening over het nieuws van de voorbije dagen. Toen hij op de agenda van De Voorste Venne kwam te staan, ben ik meteen kaartjes gaan kopen. Hoe hij heette? Ik weet het eigenlijk niet meer. Een hele bekende is hij volgens mij uiteindelijk niet geworden. Misschien komt dat wel door het incidentje dat er aan het einde van zijn voorstelling voordeed.

Dochter en oudste zoon vonden het allemaal heel interessant. Eerst koffie (en mensen kijken) in de foyer. Dan na de zoemer naar de zaal. Het geroezemoes van het publiek. De stilte wanneer plotseling de lichten worden gedimd. En dan het optreden van de desbetreffende cabaretier. Wat overigens aardig in elkaar zat, grappig en goed verstaanbaar. Een beetje jammer dat ie op een gegeven moment uit eigen werk begon voor te lezen. ‘Ja hallo’, mopperde ik. ‘Zo kan ik het ook!’

Maar goed. Bijna aan het eind gebeurde dus dat vreemde incident. Hij begon ineens over zijn boekje, dat hij onlangs uit had laten geven. Dat was natuurlijk in de boekhandels te koop. “Maar…”, sprak hij tot zijn toehoorders, “Het publiek in dit theater kan nu al een exemplaar mee naar huis nemen! Voor slechts 15 eurootjes heeft u al dit leuke boekje in bezit…!”

Ik dacht: ‘Wel verdorie! Wat zullen we nou krijgen? Wat is dit voor een doortrapte merchandisingtruc? Kan dit niet gewoon in de foyer ná het optreden? Moet ik hier iets van zeggen? Dit is toch een belediging van je eigen publiek?’

Maar voordat ik uit mijn stoel op kon staan, sprintte er iemand overdreven enthousiast door het gangpad naar voren om met precies gepast geld een boekje te kopen. Ha! Dit was wel een beetje té doorzichtig. Maar juist dat weerhield mij ervan om op te staan en een rolletje in het programma op te eisen en daarin ferme taal uit te slaan. En al helemaal toen er nog een paar ‘schapen’ over de brug kwamen om zich ook een boekje eigen te maken.

Trouwens, áls ik het al gedurfd had om in het bijzijn van mijn kinderen en onder het oog van een honderdtal dorpsgenoten hier mijn ongenoegen kenbaar te maken. De twijfel liet mij weer in mijn stoel terugzakken.

Door de voelbaar ongemakkelijke sfeer en het aanzwellende geroezemoes in de zaal wist ik haast wel zeker dat de meeste andere bezoekers hier ook niet van gediend waren. Maar ja, wie staat er op zo’n moment op, om dit namens de goegemeente bij die brutale artiest in te peperen? Nou, ik in ieder geval niet. Vooral omdat ik het mijn kinderen niet aan kon doen om zomaar uit het niets een eigen (heel korte) one-man-show vanuit één van de stoelrijen op te voeren. De maandag erop moesten ze gewoon weer naar school, hè?

Niemand stond op. Dat wist die uit-eigen-werk-voorlezer waarschijnlijk al van optredens in andere zalen. Tijdens de afterparty legde ik mijn dochter en zoon uit welke niet-in-het-script-staande-scène ze zojuist niet gezien hadden. Ze begrepen mijn boosheid. Waarna ik aan de bar nog een rondje bestelde en mezelf stellig voornam, om bij de eerstvolgende keer dat ik op deze manier geconfronteerd zou worden met zo’n schandalige merchandisingtruc, meteen uit mijn stoel zal opspringen en roepen dat ze bij ons in het dorp zulke fratsen niet pikken! Tenminste… als ik dat zou durven.

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Cookieinstellingen