Dorpsnatuur: Planten inventariseren en leren kennen in Heusden

Foto: Annie van Bokhoven

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en in deze nieuwe aflevering van Dorpsnatuur is Planten inventariseren en leren kennen in Heusden. In het afgelopen jaar heeft de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) onderzocht welke planten er in het openbaar groen in Venne-Oost en op de Vliedberg onderzocht.

Ook zijn een aantal bermen onderzocht. We zoeken mensen die in 2022 mee willen helpen bij dit onderzoek. Voor geïnteresseerden organiseren we een plantencursus. Maar je bent ook welkom op de cursus als niet aan het onderzoek mee wil of kan werken.

In 2021 zijn in elk van de twee rondes steeds 11 locaties onderzocht volgens de Floron-methode ‘Mijn berm bloeit’. Dat leverde respectievelijk 63 en 67 verschillende plantensoorten op. Het totaal aantal gevonden soorten bedroeg 78. De meeste soorten kwamen dus in beide rondes voor. Het aantal plantensoorten per locatie varieerde sterk: van vijf langs de Beethovenlaan in Venne-Oost tijdens de eerste ronde, tot 32 in de berm langs de Vaartweg ten zuiden van de Vliedberg.
Met de gemeente is afgesproken om ook in 2022 weer te gaan inventariseren. Daarvoor zoeken we nog mensen. Ook als je nog weinig plantenkennis hebt kun je meelopen en al doende leren.

Wil je leren planten te herkennen, dan we bieden in het voorjaar van 2022 een Basiscursus planten aan. De cursus is een praktische cursus voor iedereen die wilde planten wil leren herkennen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Je leert verrassend snel wilde bloemen en veel voorkomende bomen, struiken en grassen op naam te brengen.
De cursus bestaat uit vijf avondlessen. Elke avondles wordt gevolgd door een excursie op de zaterdag er na, om de opgedane kennis in het veld te toetsen. De eerste les is op woensdag 13 april a.s. Meer info vind je op www.natuurenmilieuheusden.nl/agenda .

De cursus bestaat uit vijf blokken van steeds een avondles op woensdagavond. Op elke avond een algemeen planten-onderwerp, waarna enkele plantenfamilies aan bod komen. Beide aan de hand van veel Powerpoint-plaatjes en levend plantmateriaal.
De inhoud van de lessen is afgestemd op planten die op dat moment in bloei staan.

De cursus wordt verzorgd door Rob Vereijken. Rob is docent binnen de opleiding tot natuuronderzoeker aan Helicon Opleidingen. Daarnaast werkt hij voor KNNV, IVN, Floron. Hij is verder actief in Stadsnatuur in Tilburg en Stadsbos013.

Leden van de NMVH en bewoners van de Dorpsnatuur-wijken Venne-Oost en Vliedberg krijgen 50% korting op de cursusprijs van EUR 90. Als je meewerkt aan de inventarisaties, krijg je aan het eind van het jaar het betaalde cursusgeld volledig terug.
Aanmelden kan via [email protected] .

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Cookieinstellingen