Per 1 januari 2015 is energielabel voor woning verplicht

Foto: installatietotaal.nl

Binnenkort krijgt u als woningeigenaar van het rijk een brief met daarin het indicatief energielabel van uw woning.

Wat is een energielabel?
Het is een score die aangeeft of uw woning weinig of veel energie nodig heeft. A is zuinig en G is het minst zuinig. U kunt het vergelijken met de energielabels van koelkasten en wasmachines, die voor die apparaten aangeven hoe efficiënt ze in het energieverbruik zijn.

Waarom een indicatief label?
U krijgt een indicatief label omdat de overheid niet weet hoe zuinig uw woning is. De rijksoverheid maakt een inschatting op basis van de gegevens uit de gemeentelijke administratie, zoals bouwjaar, type woning en oppervlakte. Deze gegevens kunnen ontoereikend zijn voor een juiste vaststelling van het label. Specifieke aspecten van uw woning, zoals dubbel glas, zonnepanelen of een hoog rendement ketel zijn niet altijd meegenomen.

Wat moet u met het indicatief label?
In principe hoeft u er nog niets mee, tenzij u het huis gaat verkopen of verhuren. In dat geval moet het indicatieve label omgezet worden in een definitief label. Dat is vanaf dit jaar verplicht. Voldoet u niet aan die verplichting, dan kunt u een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Hoe kunt u het energie label definitief maken?
U kunt uw label online opwaarderen en definitief maken. Het label wordt bij de online-aanpassing opgewaardeerd, als u aan kunt geven energiebesparende maatregelen te hebben doorgevoerd of zonnepanelen hebt aangebracht.

Meer informatie nodig?
Op de Dromen. Doen. Heusden.-dag op 1 februari is Energiek Heusden, de energiecoöperatie van de gemeente Heusden, aanwezig. Zij kunnen uw vragen over het Energielabel beantwoorden. Op 25 februari wordt er een energiecafé georganiseerd door Energiek Heusden, ook over de energielabels. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.energiekheusden.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen