Advies Rekenkamer: Meer sturing op beleid maatschappelijk vastgoed

Foto: WGF

De gemeente Heusden investeert aanzienlijk in gebouwen die worden gebruikt voor cultuur, sport, onderwijs en welzijn. Beleidskeuzes die daar mee samenhangen, worden vooral gebaseerd op geconstateerde maatschappelijke behoeften van inwoners. Uitgaven en inkomstenstromen op dit gebied gaan ook gepaard met risico’s en kansen die samenhangen met het vastgoed zelf.

Daarop is  sturing door de raad op dit moment gering. De rekenkamer beveelt de raad aan om, samen met het college en ambtenaren, die sturing te versterken.

Maatschappelijk vastgoed
Maatschappelijk vastgoed zijn de gebouwen die in eigendom zijn of gehuurd worden door de gemeente en die een maatschappelijk doel dienen. Denk aan sportzalen, buurthuizen of zwembad Die Heygrave in Vlijmen. Maatschappelijk vastgoed kost geld rondom verwerving, onderhoud, renovatie, verhuur en afstoting van gebouwen in gemeentelijk eigendom. De jaarlijkse lasten voor rekening van de gemeente Heusden zijn ongeveer € 5 miljoen.  Op de gemeentelijke vastgoedportefeuilles komen grote uitdagingen af; zoals het versneld moeten verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.

Onderzoek en conclusies
De rekenkamer Heusden onderzocht het maatschappelijk vastgoedbeleid van de gemeente met als centrale vraag: is de raad voldoende in staat om dit beleid te sturen en te controleren? Die vraag blijkt niet met een simpele ja of nee te beantwoorden.

In het gemeentelijk beleid van Heusden zijn de maatschappelijke behoeften van inwoners sterk richtinggevend. Het motto ‘Dromen, Doen, Heusden’ is daarvan een exponent. Dit zie je terug in het maatschappelijk vastgoed beleid. De vastgoedportefeuille en de financiële effecten daarvan op de begroting zijn volgend op de gemaakte keuzes over het in gebruik nemen van maatschappelijk vastgoed. De ambtelijke organisatie én de afwegingen in de raad zijn daarop ingericht.

De rekenkamer constateert dat deze – overigens legitieme – keuze, risico’s met zich meebrengt als niet – tegelijkertijd – strategische overwegingen vanuit vastgoedperspectief onder ogen worden gezien.

De conclusies van het onderzoek zijn tweeledig. Enerzijds is er waardering voor de resultaat- en doelgerichte instelling van de organisatie ten behoeve van de inwoners van Heusden. Er zijn geen aanwijzingen dat het beheer inefficiënt is.

Anderzijds concludeert de rekenkamer dat (strategisch) beleid over maatschappelijk vastgoed beperkt is en de informatievoorziening over de uitvoering en de prestaties versnipperd is. De gemeenteraad kan daardoor maar zeer beperkt zijn kaderstellende en controlerende rol op het terrein van maatschappelijk vastgoed uitoefenen.  Met alle risico’s van dien voor een effectieve samenstelling van de vastgoedportefeuille op langere termijn en voor een efficiënt beheer dat voldoet aan de te stellen eisen van duurzaamheid.

Aanbevelingen
De rekenkamer stelt de raad voor om te besluiten:

  1. Het college op te dragen minimaal één keer per jaar de raad te informeren over de prestaties van het maatschappelijk vastgoed en hiervoor in samenspraak met raad en organisatie een format te ontwikkelen.
  2. Uiterlijk in 2024 aan de hand van de ervaringen met de voornoemde managementinformatie een beleidskader maatschappelijk vastgoed vast te stellen en dat daarna geleidelijk uit te bouwen en te actualiseren.
  3. In de paragraaf ‘onderhoud kapitaalgoederen’ in de programmabegroting en het -verslag een vast onderdeel vastgoedsturing en -beheer op te nemen.

Het college te verzoeken in de organisatie eenduidig vast te leggen welke afdeling/functionaris verantwoordelijk is voor de vastgoedsturing / managementinformatie maatschappelijk vastgoed

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen