Maandag 4 november staan we stil bij twee belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Beide gebeurtenissen hebben de gemeente Heusden diep geraakt. Men eert de moed van de soldaten van de 51e Highland Division en herdenken het tragische verlies van vele inwoners bij de Stadhuisramp.
We doen dat elk jaar, maar dit jaar is extra bijzonder. Dit jaar is het precies 80 jaar geleden dat onze gemeente werd bevrijd en dat de Stadhuisramp plaatsvond. Daarom wordt er een nachtelijke wandeling in Heusden georganiseerd. Tijdens de wandeling herdenken we de 134 slachtoffers van de Stadhuisramp.
Herdenking bevrijding bij het Pijlmonument
Maandag 4 november om 14.00 uur herdenken we bij het Pijlmonument nabij de Steegerf in Drunen de bevrijding van onze gemeente. Deze plek markeert een cruciaal moment in de bevrijding van onze gemeente. Hier maakten op 4 november 1944 de Schotse troepen van de 51e Highland divisie de oversteek over het Drongelens kanaal. Met deze oversteek begonnen ze de bevrijding van het grondgebied van de huidige gemeente Heusden.
Bij deze herdenking zoeken we ieder jaar de samenwerking met een basisschool in Drunen. Dit jaar is dat groep 8 van basisschool Olof Palme. De leerlingen adopteren symbolisch het Pijlmonument. Als voorbereiding op deze herdenking krijgen de leerlingen les van onze lokale veteranen. Zij delen het verhaal van onze bevrijding.
Deze herdenking is de start van de viering van 80 jaar vrijheid in onze gemeente. Daarom zullen er dit jaar enkele oude legervoertuigen aanwezig zijn.
Herdenking van de Stadhuisramp in Heusden
Maandagavond 4 november om 19.00 uur herdenken we om 19.00 uur de Stadhuisramp. De herdenkingsbijeenkomst begint bij de Catharijnekerk/Grote Kerk aan de Burchtstraat 2 in Heusden. Na afloop van de bijeenkomst in de kerk is er een stille tocht naar het voormalig stadhuis aan de Pelsestraat 17. Hier worden 134 kaarsen geplaatst, één voor elk slachtoffer van de ramp.
In de nacht van 4 op 5 november 1944 kwamen 134 mensen tragisch om het leven toen de Duitsers de toren van het stadhuis opbliezen. In het stadhuis zochten ongeveer 200 inwoners bescherming tegen het oorlogsgeweld.
Na de herdenkingsceremonie is er in de kerk een open podium. Daar kunnen bezoekers verhalen delen over de ramp en over het thema vrijheid. Ook is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken.
Nachtwandeling in Heusden
Omdat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de Stadhuisramp in Heusden plaatsvond, willen we de 134 slachtoffers op een bijzondere manier herdenken. Dat gebeurt rond het tijdstip waarop de toren van het stadhuis tot ontploffing is gebracht. Er is een ‘lichtjestocht’ langs drie belangrijke locaties die zwaar getroffen zijn in aanloop naar de bevrijding. De tocht eindigt bij het voormalig stadhuis, waar de ramp plaatsvond. Op elk van deze drie plaatsen wordt er een korte toespraak gehouden.
De route start om 1.30 uur bij de Catharijnekerk/Grote Kerk aan de Burchtstraat 2 in Heusden. Er zijn elektrische kaarsen in bruikleen. U kunt ook een eigen lichtbron meenemen, maar bij voorkeur geen open vuur. De tocht eindigt bij het oude stadhuis. Daar herdenken wede slachtoffers van 80 jaar geleden met een laatste toespraak en 134 klokslagen.