Dorpswandeling Drunen op 1e Paasdag

Foto: Jan van der Linden

Door heemkundekring Onsenoort wordt  zondagochtend, 1e Paasdag, 21 april in het centrum van Drunen een dorpswandeling gehouden. Het vertrek is om 10.00 uur op het Raadhuisplein. Tijdens de twee uur durende wandeling vertellen Bart Beaard en Jan van der Linden op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in het Drunense centrum veranderd is.

De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek  ‘Dorpswandeling Drunen’.

 Op een van de vertelpunten wordt verteld dat vóór de Tweede Wereldoorlog aan het begin van de Torenstraat midden op de weg een waterpomp en de Julianaboom gestaan hebben.

De Julianaboom was geplant bij gelegenheid van de geboorte van Prinses Juliana op 30 april 1909. In maart ’73 is de boom gekapt ten gevolge van het toenemende verkeer in en uit de Torenstraat.

De waterpomp is tijdens de bevrijding door een geallieerde tank verloren  gegaan. Brokstukken van de pomp hebben nog tot in de vijftiger jaren aan de kant van de straat gelegen. In mei 2003 is bij de aanleg van een nieuwe riolering de waterput, die bij de dorpspomp hoorde, opgegraven. Het is een gemetselde put, ongeveer drie meter diep en is volgens archeologen van rond 1800. Tussen de put en de pomp was een loden pijp die in een gemetselde koker lag. De nieuwe riolering is toen omgelegd waardoor de waterput in-situ bewaard blijft.

 Foto van het centrum van Drunen, ca. 1935, toen in het begin van de Torenstraat nog een Julianaboom en een waterpomp stond. Foto Jan van der Linden.

In 2003 is de waterput bij rioleringswerkzaamheden opgegraven. Foto Frank Trommelen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen