Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 26

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 26 maakte Ad de foto’s bij de Baardwijkse Overlaat

De Baardwijkse Overlaat is een natuurgebied tussen Drunen en Waalwijk en is sinds 1978 in beheer van Vereniging Natuurmonumenten. Het gebied werd aangelegd in 1766 en functioneerde voor het eerst in 1769. Het gebied had de functie om het water van de Maas op te vangen in tijden van overstromingen.

Het natuurgebied De Baardwijkse Overlaat ligt ten oosten van Waalwijk. De Baardwijkse Overlaat is grotendeels eigendom van Natuurmonumenten. Sinds 1978 is deze organisatie eigenaar van 48 hectare. De Baardwijkse Overlaat functioneerde om het water van de Maas op te vangen in tijden van overstromingen. Hierdoor onstonden plassen en is trekpleister voor amfibieën geworden. in het bos om het Lange Wiel ziet men veel paddestoelen.

De grote variatie van de landschapstypen in de Baardwijkse Overlaat komt niet zo vaak voor. Het gebied kenmerkt zich met uitgestrekte vennen, eiken-, berkenbos, grazige weilanden, een productiebos in verval met veel dood hout, poelen met riet, beschermende wallen met doornstruiken.
Op veel gebieden grijpt Natuurmonumenten in om de diversiteit niet kwijt te raken. Zo werd met succes de vogelkers bestreden die geplant was om de onderlaag van het bos te vullen waardoor bomen de hoogte in zouden schieten in plaats van de breedte. Er wordt ook gebruik gemaakt van grazende rundvee om het probleem beheersbaar te houden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Reacties