Wi-Fi Sense: Windows 10 deelt je wachtwoorden met je contactenlijst

Foto: Windows

Windowsgebruikers kunnen sinds gisteren Windows 10 gratis downloaden. De politie waarschuwt voor Wi-Fi Sense. Dat is een van de vele vernieuwingen binnen de nieuwe versie van het besturingsprogramma.

Wi-Fi Sense is niet helemaal nieuw. De feature was al eerder beschikbaar op een Windows Phone. Wi-Fi-wachtwoorden kunnen via deze feature automatisch gedeeld worden met al je Facebook- Skype- en Outlook-contacten.

facebook-windows
Dat is handig voor vrienden die op bezoek komen en gebruik willen maken van je Wi-Fi. Op die manier hoeven zij geen handmatig wachtwoord in te vullen. Zij krijgen het wachtwoord echter nooit te zien. Het wachtwoord wordt versleuteld opgeslagen op de servers van Microsoft. Dat meent Apparata.

‘Zet Wi-Fi Sense uit’

De politie Emmen adviseert mensen echter om de Wi-Fi Sense uit te zetten. ‚’Wifisense maakt het mogelijk voor bijvoorbeeld uw contactlijst uit skype dat zij uw wachtwoorden voor de wifi bij u thuis kunnen inzien. Dit kan problemen opleveren voor uw eigen veiligheid en het is wachten totdat criminelen hier hun weg in gaan vinden.’’

Volgens Apparata is dat goed mogelijk. Vrienden die het wachtwoord van je Wi-Fi bijvoorbeeld al wel weten, kunnen dit invoeren in hun Windows 10-apparaat. Vervolgens hebben al zijn contacten weer toegang tot jouw internetverbinding. Je weet dus nooit wie er allemaal gebruik kunnen maken van de verbinding.

inschrijf-knop
Doe mee met De Afvalrace en schrijf je in!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen