Wantrouw te mooie aanbiedingen via LinkedIn

Foto:

Het is natuurlijk vleiend als een headhunter of hoge functionaris u benadert via LinkedIn. Zeker als deze werkzaam is bij een internationale bank. Wees alleen ook erg op uw hoede, want momenteel zijn er oplichters actief die u er proberen in te luizen.

Bij de Fraudehelpdesk zijn meldingen binnengekomen van mensen die zijn benaderd door ene Abdulaziz Almoosa, manager bij een grote bank in Abu Dhabi, de Abu Dhabi Commercial Bank. Abdulaziz heeft het bericht echter niet gestuurd, want achter het profiel gaan oplichters schuil. De gegevens zijn gestolen van een bestaand persoon met dezelfde naam.

De oplichters zijn niet van plan u een baan aan te bieden, maar zijn op zoek naar slachtoffers die ze kunnen inzetten als geldezel. Het is zogeheten vacaturefraude met als uiteindelijk doel u geld te laten witwassen.

Meestal maken dit soort criminelen gebruik van e-mails. Die zenden ze naar zo veel mogelijk adressen, in de hoop dat er mensen op het aanbod ingaan. Dit keer gebruiken ze een heel persoonlijke benadering via LinkedIn, waarschijnlijk om betrouwbaarder over te komen. U krijgt een contactverzoek van een volledig ingericht profiel, inclusief connecties en aanbevelingen. Hierdoor lijkt het verzoek niet meteen verdacht.

Advies
Grijp een zakelijke kans van een buitenlander nooit aan, zelfs niet als die lijkt te komen van een hoog aangeschreven bedrijf of individu. Als de conversatie gaat om financiƫle of persoonlijke informatie, bel dan het bedrijf en vraag naar de persoon om de zaak te bespreken via de telefoon of maak een face-to-face afspraak.

Bron: FraudeHelpDesk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen