Waar strooit de gemeente bij gladheid en waarom

Sneeuw, ijzel en bevroren weggedeelten kunnen voor flink wat glijpartijen in het verkeer zorgen. De gladheidbestrijders springen voor dag en dauw hun bed uit om de doorgaande wegen veilig te houden.

Met strooiwagens (en eventueel sneeuwploegen) wordt gladheid op hoofdwegen, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes bestreden. Voor het bepalen van de gladheid maakt de gemeente gebruik van de meetpunten van Rijkswaterstaat, de voorspellingen van Meteoconsult en de weginspecties door de gemeente zelf. Aan de hand hiervan bepalen we of een strooiactie nodig is.

Wat doet de gemeente?
Als bijna zeker is dat het glad wordt, start er een strooiactie. Dit is minder milieubelastend dan preventief strooien. Bij een strooiactie worden de hoofdwegen, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes meegenomen. Het zout kan beter zijn werk doen als er veel verkeer overheen rijdt. Zout strooien op wegen waar nauwelijks verkeer komt, heeft geen effect.

Rij voorzichtig, vooral in woonwijken
Dit betekent dat woonstraten, locaties rondom scholen, dokterspraktijken, bejaardencentra en dergelijke in principe niet gestrooid worden. De gemeente probeert gevaarlijke situaties te voorkomen, maar daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u zelf bij deze weersomstandigheden extra alert bent en actie onderneemt op de belangrijkste locaties.

Veeg uw stoepje schoon 
Dit kunt u doen door bijvoorbeeld ervoor te zorgen om zo kort mogelijk na sneeuwval de sneeuw weg te vegen, dus voordat deze is vast gelopen. Hierdoor kunnen ouderen en minder validen en natuurlijk ook uw medebewoners uit de straat veilig gebruik maken van uw trottoir. Ook kunt u zelf met zout strooien. Zout kunt u kopen bij tuincentra, Boerenbond en Doe het zelf winkels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen