Extra openbare raadsvergadering

Foto: Ilonka Mudde
Gisterenavond was er een extra openbare vergadering van de raad van de gemeente Heusden over de aanpak van communicatie over de locaties van kleinschalige opvang van vluchtelingen. Debelangstelling van de inwoners van de gemeente Heusden was niet zo groot.

De bewoners hadden recht van inspreken, hier werd gebruik van gemaakt. Een inspreker was geschrokken van de open brief van de burgemeester. In zijn spreekrecht gaf hij o.a. aan dat 80% van de mannen niet uit Syrië kwam (lees oorlogsgebied).

Hierna gaf burgemeester Hamming het voorzitterschap over aan de Dhr Mutsaers omdat hij er zelf bij betrokken is. Een voor een kwamen de partijen aan het woord. Zowel het CDA als Gemeente Belangen complimenteerde de burgemeester met de aanpak over de kleinschalige opvang.

De VVD vindt dat structurele problemen gelijk aangepakt dienen te worden en de PvdA vindt dat het moet kunnen dat er 400 vluchtelingen worden opgenomen. Het CDA vraagt zich af of dat er over 1,5 jaren nog genoeg vrijwilligers zijn om de plannen te realiseren en vindt dat er geen selectieve groepen geplaatst moeten worden. Heusden Transparant is alleen voor noodopvang van 1 jaar en kan niet instemmen met het voorstel.

Bij Heusden één staat zorgvuldigheid hoog in het vaandel en vindt dat er niet meer gedaan mag worden voor de vluchtelingen als voor de eigen inwoners. D66 steunt het beleid kleinschalige opvang en vindt dat de vluchtelingen snel moeten integreren, DMP Heusden vindt dat economische vluchtelingen niet in aanmerking mogen komen. Gemeente Belangen spreekt over 4 x 100 vluchtelingen, dit is maar 1% van het inwoners aantal van de gemeente!

Ook hadden de partijen het over een gefaseerde komst van 2×100 vluchtelingen, kijken hoe dit verloopt en daarna nogmaals 2×100 vluchtelingen. De termijn van opvang van een jaar naar 3 jaar kwam uitgebreid aan bod.

Bij wethouder Margot Mulder staat integratie en participatie voorop. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van programma’s en zijn plannen met Baanbrekers over werk aan het uitwerken. Gesprekken met Woonveste over huisvesting lopen voorspoedig. Ook de opvangtermijn van drie jaar vindt zij redelijk.

Hamming’s zorg, van eigen inwoners, staat voorop! Hij vindt het een plicht vanuit barmhartigheid om de vluchtelingen te helpen maar de inwoners bepalen mede waar de locaties komen. Op dit moment komt hij er niet uit met het COA, dit heeft te maken met aantallen, ook politiek Den-Haag heeft nog niet ingestemd.

De termijn van 3 jaar is geen open-eind regeling, 3 jaar is 3 jaar en zijn uitgangspunt is dat de overheid de kosten betaald.

De uitkomst is dat de brief opgesteld kan worden zonder ondertekening van Heusden Transparant. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen