Betoverend nieuwjaarsconcert in Efteling

Foto: Philharmonie zuid nederland

Wie al eens een concert van philharmonie zuidnederland bijwoonde, zal het orkest roemen om diens kwaliteit. Het is dan ook bijzonder dat het prestigieuze orkest – dat zich mag rekenen tot een van de grootste orkesten van Nederland – al vier jaar op rij een exclusief nieuwjaarsconcert in Theater De Leest in Waalwijk verzorgde. Donderdag 5 januari reisden de musici opnieuw af naar deze regio, voor een speciale lustrumeditie op een nieuwe locatie. Het concert vond plaats in het Efteling Theater, dat ruimte biedt aan maar liefst duizend bezoekers.

Klassieke muziek en de Efteling
Burgemeester van de gemeente Loon op Zand Wim Luijendijk bracht, ook namens de burgemeesters van Waalwijk en Heusden, aan het begin van het concert niet alleen zijn nieuwjaarswensen over. “Een concert aan het begin van het nieuwe jaar van de philharmonie zuidnederland waar wij als Langstraatgemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand heel blij mee zijn. Een concert dat door de philharmonie nu al voor de vijfde keer op rij verzorgd wordt, op initiatief van de Stichting Vrienden van philharmonie zuidnederland, en dan speciaal van de partnergroep Langstraat. Met het mogelijk maken van dit nieuwjaarsconcert in deze theaterzaal biedt de Efteling daar haar ondersteuning aan. Wij zijn de directie van de Efteling daarvoor zeer erkentelijk er ik spreek nu al de hoop uit dat wij misschien wel jaarlijks hier te gast mogen zijn om zoveel bezoekers te kunnen ontvangen. Klassieke muziek en Efteling zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk aan de ‘Danse macrabre’ uit het Spookslot en denk aan de watershow Aquanura waarvoor de muziek is ingespeeld door de philharmonie zuidnederland”.

‘Brabant’ werd uit volle borst meegezongen
De bezoekers konden vervolgens genieten van een feestelijk concert. De traditionele wals en polka werden afgewisseld met muziekstukken uit de Efteling. De ‘Danse macabre’ van Camille Saint-Saëns die te horen is in het spookslot en de muziek van de Aquanura-show waren speciaal voor deze avond aan het programma toegevoegd. Climax van de avond waren de twee traditionele toegiften ‘Brabant’ van Guus Meeuwis, dat uit volle borst werd meegezongen en de ‘Radetzkymars’. Paukenist  Han Vogel begeleidde de avond op bevlogen en sympathieke wijze het concert, door waar nodig achtergrondinformatie te geven. Dat was een grote toegevoegde waarde.

Opbrengst is voor educatieve projecten in de Langstraat
Voorafgaand aan het concert genoten 300 gasten van een diner in de Fata Morgana. Peter Konijnenburg, directievoorzitter Rabobank De Langstraat en lid van de partnergroep Langstraat, vertelt hierover: “Philharmonie zuidnederland zet zich in voor educatie en biedt het basis- en voortgezet onderwijs waardevolle projecten aan. We hebben vanuit de partnergroep 300 arrangementen verkocht zodat we geld op konden halen voor deze educatieve projecten. De opbrengsten van deze avond worden besteed aan het nieuwe project ‘Muziek voor jonge gasten’ op scholen in de Langstraat zodat kinderen de magie van muziek gaan ervaren.

Kijk op www.philharmoniezuidnederland.nl voor meer informatie en op

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen