Vierde lezing in serie Dat had je gedacht, Bibliotheek Vlijmen, Maandag 30 oktober

Foto: Pixabay

Op maandag 30 oktober is Joke Hermsen te gast tijdens de lezingenserie Dat had je gedacht in bibliotheek Vlijmen. De deuren van de bibliotheek gaan om 19:30 open. Aanvang lezing is om 20:00 uur.

De Melancholie van de Onrust was het Essay van de Maand van de Filosofie in april van dit jaar. Wat is er nodig voor de veerkracht van het denken, die ons dezer dagen steeds vaker lijkt te ontbreken? Melancholie is volgens haar het besef van verlies, vergankelijkheid en verlatenheid.

Zaak is om niet bij de pakken te blijven neerzitten, maar deze weemoed om te buigen tot hoop, reflectie of kennis, creativiteit, macht of verstrooiing. Maar door gebrek aan rust voor bezinning lijkt de duistere kant van melancholie te gaan overheersen en lijken we te verzanden in een alles overheersend gevoel van bedreiging. Veerkracht is nodig, maar hoe komen we tot de rust om die te bereiken?

Joke Hermsen is filosoof en romanschrijver: o.a. Het Kairos (2015) en Blindgangers (2013). Joke Hermsen staat bekend om haar bezinning op het vraagstuk van de tijd. Met een beroep op de Griekse mythologie, Nietzsche, Bergson, Benjamin, Heidegger en Arendt vraagt ze aandacht voor een andere ervaring van tijd.

Kosten: € 7,50 voor leden, €10,00 voor niet-leden.

.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen