De mandenmakerij van Vlijmen e.o.

Foto: HKK Onsenoort

A.s zondag 3 juni is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’  in de kasteeltoren van Mariënkroon in Nieuwkuijk weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De volgende  data zijn 1 juli en 5 augustus.

Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij voor het vervoer van hop. Toen de betekenis van de hopteelt afnam zorgde de export van manden naar Engeland voor een grote bloei, die in 1930 een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen ca. 1000 mensen werkzaam in de mandenmakerij. Door de vervanging van manden door kisten nam de betekenis van de mandenmakerij geleidelijk af.

In de 2e Wereldoorlog was er een opleving door de gedwongen vervaardiging van gevlochten granaatmanden. Na de oorlog was de mandenmakerij kortstondig van betekenis voor de fabricage van vlechtschermen voor de bouw van 187 noodwoningen in Vlijmen, Nieuwkuijk en ’s-Hertogenbosch.

De mandenmakerijen werden meer en meer handelsfirma’s die allerhande vlechtwerk uit lage lonenlanden gingen importeren. In 2008 beëindigde echter de laatste handelsfirma zijn activiteiten in de regio.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen