Blauwalgen in Drongelens Kanaal

Foto: Heusden Nieuws

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in Drongelens Kanaal. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. De relevante gemeenten zijn op de hoogte gebracht.

Schadelijk voor mens en dier
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Belangrijkste oorzaak
De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten onder andere in afgevallen bladeren. Als de zon minder fel schijnt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.

Dat er blauwalgen in Drongelens Kanaal voorkomen is bijzonder, aangezien blauwalgen voornamelijk voorkomen in stilstaand water. Vanwege de droogte en daardoor het gebrek aan stroomsnelheid heeft de blauwalg zich nu kunnen manifesteren in Drongelens Kanaal. Naar verwachting zullen de blauwlagen verdwijnen als het gaat regenen en de wateraanvoer weer toeneemt.

Kaart
Bekijk op deze kaart alle actuele meldingen van blauwalg. Klik op de link en zoom vervolgens in of zoek op plaats of postcode.

Bron: Aa en Maas

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Reacties

article
32281
Blauwalgen in Drongelens Kanaal
Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in Drongelens Kanaal. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij
https://heusden.nieuws.nl/nieuws/20180808/blauwalgen-drongelens-kanaal/
2018-08-08T16:43:50+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/159/2016/08/10083812/unyvby08o64lcyp12x7z7h75b-pas-op-voor-blauwalg-300x1681.jpg
Nieuws