Nieuws van Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Foto: Gilde St Joris

Afgelopen weekend trok een afvaardiging van ons gilde naar het Europees Schutterstreffen in Leudal. Een aantal van deze leden hebben zelfs drie dagen, vanaf de opening, vrijdag 17 augustus, tot de sluiting, zondag 19 augustus, de festiviteiten bijgewoond.

Ter voorbereiding voor het lezen van dit artikel wil ik graag een stukje over het ontstaan van de gilden in het algemeen met u delen.

De schutterij of het schuttersgilde was een lokale militie opgericht in de middeleeuwen, bestaande uit burgers, om hun stad of dorp te beschermen en verdedigen bij een externe aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers en intern de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De kerntaken van de schutterij waren aldus te vergelijken met die van de hedendaagse orde en hulpdiensten zoals politie, brandweer en het leger: het bewaken en bewaren van orde, rust en veiligheid van de burgers.

Thans is een schutterij of schuttersgilde uitgegroeid tot een vereniging met als doel met elkaar onderlinge dan wel regionale wedstijden te houden. Daarnaast gaat het gilde, gilden gaan marcheren niet, ook geregeld op bezoek bij buurtgilden en bezoeken zij festiviteiten. Zo was het afgelopen weekend als bovenvermeld de deelname aan het EST.

Hierna een korte impressie van de op deze dagen gehouden onderdelen. 

In het weekend van 17 t/m 19 augustus 2018 was de gemeente Leudal het middelpunt van het schutterswezen in Europa. Daar kwam circa 500 schutterijen, en gildeverenigingen uit geheel Europa bijeen, waarbij naast een groot aantal Nederlandse, waaronder het Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk, vooral Polen, Tsjechië, Kroatië en Duitsland de boventoon voerden. Daarnaast waren er afvaardigingen uit Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Griekenland, Italië, ook de Oekraïne en Litouwen waren aanwezig. Alle genoten van een gastvrij verblijf in het Midden-Limburgse Neer.

Het drie daagse feest voerde als thema “verbroedering”. Flonkerend koningszilver, statige kleurrijke uniformen, feestelijke koninginnen en schitterende vaandels, trommelkorpsen en jachthoornblazers, vendelzwaaien en kruisboogschieten waren onder meer de onderdelen waar naar door vele belangstellende werd gekeken en zij genoten er zichtbaar van. Ook waren er demonstraties die een inkijkje gaven in de tradities en de schutterscultuur. Daarbij gaat het naast het wedstrijdelement bovenal om de verbroedering tussen de deelnemende schutters en het versterken van de onderlinge banden en vriendschappen, bij jong en oud. Kennismaken met de diversiteit aan culturen staat voorop. Verbroedering, daar draait het om bij het Europese Schutterstreffen.

Dit Schutterstreffen is een spektakel dat u niet wilt missen. Schrijver dezes heeft het door omstandigheden wel moeten missen, echter heeft kunnen genieten van de optocht op zondag die live te volgen was via TV Leudal. Het Europees Schutterstreffen wordt als eerder vernoemd één keer in de drie jaar georganiseerd. Het vond dit jaar plaats in de gemeente Leudal plaats. Het programma van het EST Leudal zal bestond uit bekende en nieuwe onderdelen op schuttersgebied. Het feestterrein lag op een prachtige locatie, Ligteveld, nabij de Maas, in Neer. Mocht u er dit jaar niet bij hebben kunnen zijn dan kunt u nu al vast in uw agenda het volgende EST voor 2021 noteren wat dan geworden zal houden in Deinze.

Op vrijdag 17 augustus vond de plechtige Eucharistieviering en officiële opening plaats.
Op zaterdag 18 augustus was daar het koning der koningen schieten, bij benadering streden 450 koningen om de fel begeerde titel Europees Koning. Deze eer viel ten dele aan Leo Niessen uit Linne, hij was het die het winnende schot loste waarmee hij, nu voor drie jaar, de titel Europees Koning mag voeren. Hiermee volgde hij Toon Wijtmans van het Gilde Sint Joris uit Udenhout op. Een Gilde wat onlangs de Gilde dag voor de Kring Maasland 2018 mocht organiseren. Een evenement wat als zeer geslaagd mocht worden genoemd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen