Expositie ‘De mandenmakerij van Vlijmen e.o.’ zaterdag 23 maart

Foto: HKK Onsenoort

Zaterdag (dus niet zondag) 23 maart is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De nieuwe traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering.

Na de oorlog werd het mandenmaken met wilgenteenhout steeds minder populair, vooral door het gebruik van andere materialen als houten kisten en plastic of stalen manden. De groep mandenmakers werd steeds kleiner omdat jongeren al sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw niet meer voor dit vak kozen. De mandenmakers die overbleven, gingen geleidelijk andere producten maken en werd het rotan en bamboe steeds meer gebruikt. Met rotan en bamboe kon men mooiere en fijnere producten maken. Bovendien waren deze materialen meer waterbestendig. Ook kon rotan en bamboe geschuurd worden waardoor het mogelijk werd de producten in allerlei kleuren te spuiten.  Maar door het gebrek aan mandenmakers en de concurrentie vanuit lagelonenlanden is ook dit werk uit de regio geheel verdwenen.

Driek van Bladel had een mandenmakerij aan de Bosscheweg in Drunen en hij was gespecialiseerd in het gebruik van rotan. Op de afbeelding maakt hij een wasmand uit rotan voor ziekenhuizen. Collectie familie van Bladel.

 Driek van Bladel maakte ook een scala aan meubilair uit rotan en bamboe. Het bamboe kon hij op een voortreffelijke wijze buigen. Collectie familie van Bladel.

 Na zijn pensionering maakte Driek van Baldel met rotan nog vele miniaturen. Collectie familie van Bladel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen