Start gemaakt met verwijderen roze kleur kasteel Steenenburg

Foto: WGF

In januari is gestart met de restauratie van Kasteel Steenenburg. Dit kasteel is vooral bekend door zijn kleur: roze. Door de restauratie wordt  het nu nog roze kasteel terug in de staat van voor het ‘Land van Ooit’. gebracht Dit houdt in dat ook de roze verf van de kasteelmuren wordt verwijderd. Vorige week is gestart met deze werkzaamheden en dat vinden we natuurlijk een uniek moment om te melden.

De kasteelmuren zijn eerst met water schoongespoten van vuil, waardoor het makkelijker wordt om de verf te verwijderen. De verf op de torens van het kasteel wordt verwijderd met de hogedrukspuit. Voor de andere delen van de kasteelmuren maakt de aannemer gebruik van een speciale pasta. Deze pasta moet minimaal 24 uur inwerken, waarna de pasta samen met de roze verf van de kasteelmuren kan worden gehaald. Vanwege de grootte van het kasteel wordt de roze verf in etappes verwijderd. De aannemer verwacht daarom de komende weken bezig te zijn met deze werkzaamheden.

De verf, de pasta en het water worden onder aan de kasteelmuren opgevangen in een speciaal daarvoor gemaakte bak. De aannemer voert dit restmateriaal op een nette, milieuvriendelijke manier af.

De roze verf die is gebruikt heeft de kasteelmuren aangetast. We verwachten dat de roze verf goed kan worden verwijderd van grote delen van het kasteel. Maar voor de oudere delen van het kasteel is een steensoort gebruikt die erg is aangetast door deze verf. Het is daarom nog twijfelachtig of de verf goed van deze steen kan worden verwijderd en wat de staat van de muren zal zijn. Dat blijft nog even afwachten.

Reacties