Lezing over “Zuiderwaterlinie en de Stelling van Heusden‟

Foto: Ad Hartjes

Op dinsdag 11 juni heeft heemkundekring Onsenoort erfgoeddeskundige Jos Cuijpers uitgenodigd om een lezing over dit onderwerp te houden in het dorpshuis Den Hoek in Heesbeen, Voorstraat 1. Allereerst zal wethouder Thom Blankers een inleiding houden over de activiteiten van de gemeente Heusden met de Zuiderwaterlinie.

Aansluitend vertelt Jos Cuijpers, die onlangs de Erfgoedvisie voor de Zuiderwaterlinie heeft geschreven, zijn verhaal over de waterlinie en de cultuurhistorische en toeristische waarde er van. De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. U moet zich wel van tevoren bij het secretariaat opgeven via 0416-320995 of via [email protected].

Nederland heeft zich niet alleen eeuwenlang verdedigd tegen het water maar ook met behulp van het water. Dit blijkt wel uit de vele waterlinies die ons land kent. Het was indertijd de wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die rond 1700 een samenhangend geheel van de Brabantse vestingsteden maakte. Het werd een ketting van 160 kilometer vanaf Bergen op Zoom tot Grave.

De Zuiderwaterlinie was niet alleen een verdedigingslinie maar markeerde ook altijd een culturele grens tussen Noord en Zuid, zand en klei, protestant en rooms-katholiek. Een gedeelte van de linie is de Stelling of Positie van Heusden en die bestond uit de vesting Heusden met zijn forten (Hedikhuizen, Bernse Hoeven), schansen (Pruimendijk, Elshout en Elshoutse Dijk) en sluizen (Hedikhuizen en Doeveren). Onlangs maakte Provincie Noord-Brabant bekend €764.250 in de Stelling Heusden – ‘s-Hertogenbosch te investeren onder voorbehoud van een soortgelijke investering van de gemeenten.

Afbeelding van het fort Bernse Hoeven bij de Spanjaardsbrug in Haarsteeg, aangelegd in 1860-1862 en gesloopt in 1933. Collectie HVDOL.

Het fort en de inundatiesluis van Hedikhuizen. Foto Ad Hartjes.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen