Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk aanwezig bij VTBS toernooi

Foto: Gilde St Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Op 15 september vond in Lage Mierde het VTBS toernooi plaats. Het festijn werd georganiseerd door het Gilde Sint Sebastiaan uit Lage Mierde. Dit is een evenement waarbij de vier onderdelen die naast het “schieten” binnen de schuttersgilden bestaan worden uitgevoerd.Hierbij moet u denken aan Vendelen, Tamboeren, Bazuinblazen en Standaardrijden.

Na de optocht en de massale opmars volgde het openingswoord door de federatie voorzitter, Dhr. J. Verbeeten en burgemeester, mw. J. Eugster. Hierna werd het toernooi geopend door het hijsen van de vlaggen.

Wij als gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk waren met een kleine afvaardiging aanwezig om een van onze vendeliers Hans van Dommelen, opgeleid door zijn gildebroeder Alex Ophorst, bij te staan in het doen van zijn prestaties. Hierna zal ik in het kort weergeven wat vendelen inhoud.

Het vendelen is een van de belangrijke traditionele gebruiken van het gilde. Onder begeleiding van de tamboers voeren zij met het vendel een kleurig en acrobatisch spel uit, waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. De sierlijkheid heeft echter de overhand in de bewegingen. De figuren vloeien als het ware in elkaar over. Het vendelen beeldt een “gebed tussen goed en kwaad” uit. De figuren worden zowel linksom als rechtsom uit gevoerd. Het “vendelen” wordt met name gedaan bij wijze van groet, als betuiging van eerbied aan de gildekoning, de wereldlijke of geestelijke overheid en bij de begrafenis van een overleden gildebroeder-zuster.
Natuurlijk wordt er ook deel genomen aan de wedstrijden tijdens de (kring-) gildedagen, het Landjuweel e.d. en er worden demonstraties gegeven.  Bij het vendelen hebben de bewegingen van de vendeliers een bepaalde betekenis. Deze betekenis stamt niet uit de begintijd van de gilden, doch is pas na de Tweede Wereldoorlog geleidelijk ontwikkeld. Het geheel van de bewegingen wordt het “vendelgebed” genoemd. Voor het uitvoeren van het vendelgebed staat de vendelier kaarsrecht met het zwaaivendel voor zich. De kapitein spreekt een aantal opdrachten uit: “Presenteer Uw vaandel” / “Neig Uw vaandel” / “Zwaai Uw vaandel voor God, koning(in) en vaderland”. Waarna de vendelier overgaat tot het zwaaien met het vendel “Het vendelen”.

Dit in het kort over het vendelen. Terug naar de orde van de dag, zoals eerder verwoord waren er deze dag 4 onderdelen, echter wij namen maar aan een onderdeel, “Het vendelen”, deel. En hoewel Hans van Dommelen zijn uiterste best deed viel hij niet in de prijzen, wel scoorde hij een aantal “hoge” punten die voor de totale telling een invloed hebben.Maar zo Hans zelf zei: “Winnen, en een prijs halen, is mooi maar het meedoen is het belangrijkste, door deel te nemen hou ik samen met de andere vendeliers de traditie van het vendelen in eer.En daar gaat het om”.

Voor de overige onderdelen was een ruime belangstelling. Het organiserende gilde, de sponsoren, zilverschenkers en niet in de laatste plaats de vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt verdienen een woord van dank. Dankzij de grote opkomst en het redelijke weer kunnen zij terugkijken op een geweldig toernooi.

Namens het gilde
ir. J.M.J.M. (Michel) Omtzigt
Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk
Public Relations & 1e Jonge deken

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen