Met elkaar in “die Heygrave” Vlijmen

Foto: Michel Omtzigt

Deze week 1 oktober t/m 8 oktober staat in het teken van “De week tegen Eenzaamheid”.In het kort wil ik u meenemen in “Eenzaamheid”. Daarnaast wil ik stilstaan bij tips en tools om er samen over te praten, elkaar zo te leren kennen en mogelijk tot een modus te komen om er aan te werken de eenzaamheid te door breken en zo Met Elkaar iets te ondernemen.

 

Wat is eenzaamheid? bron Ministerie van VWS

Eenzaamheid is het niet verbonden voelen. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Eenzaamheid is veelal een verborgen probleem: het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn, het valt wel regelmatig samen. De gangbare definitie van eenzaamheid is als volgt geformuleerd: “Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.”

Uit de definitie van eenzaamheid volgt dat iemand met weinig contacten niet per se eenzaam hoeft te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Iemand is pas eenzaam als hij het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat diegene alleen zelf kan voelen.

Met “subjectief” wordt bedoeld dat het gaat om hoe iemand zelf de situatie ervaart. Je kunt moeilijk van buitenaf zien of iemand zich eenzaam voelt. Je ziet niet hoe graag iemand betekenisvolle relaties met een partner, familie of vrienden wenst. En als hij bijvoorbeeld een relatie heeft, zie je niet dat hij zich in die relatie – of ondanks die relatie – ook eenzaam kan voelen. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten.

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het kan bij eenzaamheid gaan om het aantal contacten en/of de kwaliteit van de contacten. Afhankelijk daarvan wordt gesproken over sociale eenzaamheid of emotionele eenzaamheid. Soms voelt iemand beide, dan wordt ook wel gesproken over gecombineerde eenzaamheid.

Er zijn uiteenlopende oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Eenzaamheid kan ontstaan als door een persoonlijke of externe omstandigheid het sociaal netwerk verandert of een naaste gemist wordt. De gevolgen van eenzaamheid zijn groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.

Om nu mensen uit hun isolement te halen en proberen persoonlijk met hen in contact te komen zijn er door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesprekstips ontwikkeld om te zien hoe, waarmee en wat er voor nodig is om dit te bewerkstelligen. Het zogenaamde “Kom erbij & schuif aan!”

Hieronder een korte verwoording van deze tips:

  1. Begin een gesprek uitnodigend. Laat betrokkenheid merken, geef een compliment
  2. Ben in een gesprek open, eerlijk en nieuwsgierig.
  3. Laat oplossingen, meningen en adviezen in het gesprek afwezig
  4. Luister in een gesprek vat het samen en vraag door
  5. Vul in het gesprek niet in voor de ander
  6. Een zgn. “blauwdruk” is er niet. Het kan van iets grappigs naar iets serieus leiden, een opmerking over een activiteit/het weer kan tot plezier voeren.

Met bovenstaande hoop ik u een beeld te hebben geschetst omtrent “Eenzaamheid” en daarnaast u wat ideeën heb mee kunnen geven om er samen iets aan te doen. Binnen de Gemeente Heusden bestaat “Met Elkaar” deze organisatie werkt veelal vanuit buurthuizen of een locatie die zich daar voor leent. Hier wordt dan door middel van dagbesteding gewerkt om samen niet eenzaam te zijn. Hierbij kunt u denken aan spellen doen, bewegen in het water, knutselen, gesprekjes voeren, samen wandelen of fietsen, gezamenlijk de maaltijd gebruiken, Sint Nicolaas en de Kerstviering, het ondernemen van een dagtocht etc. Kortom allemaal dingen die u samen kunt doen om de eenzaamheid te doorbreken.

Mocht u nu denken dat lijkt wel iets voor mij dan kunt u terecht in de kantine van “Die Heygrave” in Vlijmen. Op maandag en woensdag van 10:00 tot 16:00 uur. Daarnaast zijn er in de Gemeente Heusden nog meer locaties waar u deze mogelijkheid van dagbesteding vindt, hierbij kunt u denken aan Drunen in het buurthuis “De Stulp”, voor Haarsteeg staat de locatie “De Haarstek” open, en mocht u in Heusden wonen dan bestaat de mogelijkheid om een bezoek te brengen  aan het gebouw “De Schakel”. Voor informatie kunt u zich wenden tot “Bijeen Heusden” 073-7320178 of u kunt contact opnemen met Sander Pieters 06-57315411.

 

Met belangstelling zie wij u komst tegemoet, het is in alle gevallen een open inloop u bent tot niets verplicht. Graag tot dan.

ir.J.M.J.M. (Michel) Omtzigt                                                                                                                                                                                                                                    Vrijwilliger Met Elkaar locatie “Die Heygrave”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen