Lezing: Bommen en Granaten in Vlijmen en Nieuwkuijk

Foto: Hans van den Eeden

Met als titel: Bommen en granaten en Vlijmen en Nieuwkuijk verzorgt Hans van den Eeden op maandag 7 oktober  een lezing in de bibliotheek in Vlijmen.

Tijdens de lezing zal de Heusdense journalist ingaan op de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Vlijmen, Nieuwkuijk, Hedikhuizen, Haarsteeg en het buurtschap De Hoeven. Ook de stadhuisramp in Heusden komt aan de orde. Door de opmars van de geallieerden in oktober 1944 vluchtten ongeveer zeventienhonderd inwoners van Nieuwkuijk en omgeving naar abdij Mariënkroon.

In het dorp ontstaat opwinding en gevoel voor realiteit als een granaat op een schuilkelder van de familie Van Son inslaat. Hierbij vallen vier doden. Aanleiding voor inwoners van Nieuwkuijk om hun heil in de abdij te zoeken. Het is bekend: de abdij is een besloten gemeenschap, maar het beschikt over enorme kelders met dikke muren.  Het geïmproviseerde verblijf is sober. Baby’s worden geboren en mensen overlijden. Nieuwkuijk wordt door de succesvolle opmars van de geallieerden zwaar getroffen. Hans van den Eeden ondersteunt zijn lezing met een powerpointpresentie.

De Heusdense journalist heeft verschillende cultuurhistorische publicaties op zijn naam staan. Men kan zich voor de gratis lezingen aanmelden via www.bibliotheekheusden onder “activiteiten”. Aanvang: 19.30 uur

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen