Moment van bezinning en weer terug naar alledag bij Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Foto: Gilde St Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Zaterdag hebben een groot aantal gildebroeders en – zusters, tijdens een kort samenzijn, stilgestaan bij het overlijden van Gerard van Drunen die op dinsdag 12 november 2019 plotseling is overleden. Gerard was het oudste lid (90 jaar) en hij heeft ruim 66 jaar deel uit gemaakt van de Schuts.

Hij was een groot paardenliefhebber en dat zorgde er ook voor dat hij vele jaren onze “Sint Joris” was, die gehuld in het harnas tijdens gilden-dagen en optochten te paard zijn rol vervulde. Dit deed hij tot diep in de jaren 70 van de vorige eeuw. Gerard maakte ook een aantal jaren deel uit van de overheid (het bestuur) waarbij hij de functie van “Deken” bekleedde. In 1978 ontving hij voor zijn verdiensten de zilveren eremedaille van Kring Maasland. Een mooie eer en deze eremedaille droeg hij met trots, naast de medaille die hij ontving voor zijn aanwezigheid bij het bezoek van de Paus aan Den Bosch in de jaren 80. Hij was geen schutter, maar voelde zich tot op hoge leeftijd betrokken bij onze vereniging. Altijd was hij een zeer trouw bezoeker aan de Statie-dag en dit jaar bezocht hij ook nog de grote Kring-dag die wij op 30 juni organiseerden. Wij als gilde zullen hem gaan missen als een “echte gildebroeder”.

De hoofdman Eric Jan van Eggelen heeft tijdens genoemd samenzijn de rol van het gilde bij de crematiedienst uitgelegd. Binnen ons Gilde is het gebruikelijk dat wij aanwezig zijn bij de uitvaart van onze leden. De familie stelt het erg op prijs dat de crematie-plechtigheid met gepaste gilde-eer wordt opgeluisterd. De dienst zal plaatsvinden op dinsdag 19 november om 10:45uur in het crematorium “De Maaslanden” in Nieuwkuijk. De aanwezigheid van “ons” gilde geeft de betrokkenheid van onze broeder- en zusterschap weer.

Omdat leven en dood nauw met elkaar verbonden zijn gaat het gilde na het moment van bezinning weer over naar de “orde” van alle dag, zo was daar afgelopen zondag de laatste wedstrijd van de 3 bonden kampioenschappen die werd gehouden in Haaren. Wij als Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk scoorden weer geweldig, dit getuige het feit van de vele behaalde zilverprijzen. Zowel bij het onderdeel “4 tallen vrijehand” als bij “4 tallen opgelegd” gingen we er met de 1e prijs vandoor. Alex Ophorst was het die bij het onderdeel “Korps Opgelegd” de 1e prijs in de wacht sleepte. Daarnaast was het Marco de Pinth die maar liefst met 4 prijzen de kroon spande, en wel “Koning opgelegd” – “Koning vrij hand” – “Super kampioen vrij hand” en “Korps kampioen vrij hand”. Zo u hebt kunnen lezen weer een mooie prestatie voor ons gilde. Alle leden van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten, weer iets moois om in onze archieven op te tekenen.

Namens het gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk
ir. J.M.J.M. ( Michel) Omtzigt
Public Relations & 1e Jonge Deken

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen