Boekpresentatie SAMEN EERVOL OVERLEEFD

In een overvolle zaal van Hotel Fletcher Prinsen in Vlijmen is dinsdagavond het boek SAMEN EERVOL OVERLEEFD gepresenteerd. Heemkundekring Onsenoort had hiervoor de schrijver en historicus Hans Suijs uit Gouda uitgenodigd.

Suijs is de zoon van verzetsman Herman Suijs, de broer van Vlijmens verzetsstrijdster Cis. Zij werd op 6 september 1944 samen met 651 Nederlandse moedige verzetsvrouwen vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar Kamp Ravensbrück en vervolgens naar Kamp Dachau, van waaruit ze dwangarbeid moesten verrichten. Begin 1945 staakte de groep in het Agfacommando van Dachau voor een menselijker verblijf en dit is de enige staking die ooit in een naziconcentratiekamp heeft plaatsgevonden.

Hans Suijs hield deze avond een indrukwekkend verhaal over hetgeen zijn tante en de vrouwengroep tijdens de Duitse bezetting is overkomen, waarna Toos Groen een verhaal hield over haar leven als dochter van een verzetsechtpaar.

De eerste exemplaren van het boek werden door Hans Suijs overhandigd aan Toos Groen, dochter van verzetsstrijdster Els Grit, en aan Heusdens wethouder Kees van Bokhoven. Hierna kochten velen het 420 pagina’s tellende prachtige boek, dat door Hans Suijs gesigneerd werd.

Over de in december 1907 geboren verzetsstrijdster Cis Suijs verscheen vorig jaar mei al het boek ‘De tyranny verdryven’ van heemkundige Bert Meijs.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Reacties