Oplichters zeer actief via WhatsApp tijdens corona

Foto: Pixabay

Oplichting via WhatsApp heeft in de afgelopen maand een vlucht genomen. De Fraudehelpdesk en de politie zien een forse toename in het aantal meldingen. Hierbij gaat het om criminelen die mensen benaderen en zich voordoen als vriend of familielid in geldnood.

Vooral 60 plussers
In maart 2020 ontvangt de Fraudehelpdesk meer dan 650 meldingen over WhatsApp-fraude. Een stijging van zo’n 20 procent ten opzichte van januari en februari van hetzelfde jaar.

Toename door corona?
Het begint allemaal met een appje van een zoon of dochter. ‘Hoi mam, ik heb een nieuw nummer. De oude kun je verwijderen hoor.’ Daarna zal de zogenaamde zoon of dochter al snel om geld vragen. “De bedragen zijn niet mis. Het gaat zo om 3.000 of 4.000 euro.” Of de toename door corona komt, is onduidelijk. “Sinds de lockdown communiceert iedereen veel meer via WhatsApp. Ouderen zijn vaak ter goede trouw. En criminelen maken daar gebruik van.”

Wat u niet moet doen
“Trap er niet in! Vraagt iemand u geld over te maken via WhatsApp? Bel dan met die persoon.” “Zegt iemand dat hij niet in de gelegenheid is om te bellen? Of dat dit door de nieuwe telefoon nog niet kan? “Vraag dan om een gesproken bericht via WhatsApp. Als iemand kan appen, kan die persoon ook een gesproken bericht versturen.” Via dit gesproken bericht kunt u horen of u daadwerkelijk met de juiste persoon te maken heeft.

Toch opgelicht?
Trapt u toch in de sluwe val van de criminelen? Bel dan direct met uw bank. Deze moet uw melding aannemen en doorzetten naar hun fraudeafdeling. Bel daarna ook met de bank waarna u het geld heeft overgemaakt. Doe daarnaast aangifte bij de politie én bij de Fraudehelpdesk.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen