Meer dan 1000 whattsApp fraude in april

Foto: Pixabay

De Fraudehelpdesk waarschuwt met regelmaat tegen valse hulpvragen van een ‘bekende’ via WhatsApp. Dat dat nodig is blijkt wel uit het aantal meldingen dat de fraudehelpdesk hierover in april kreeg. Was het aantal meldingen met ruim 650 in maart al indrukwekkend te noemen, in april meldden ruimschoots meer dan 1.000 mensen de ontvangst van een dergelijk hulpverzoek!

Het gemelde schadebedrag ligt alleen al voor deze maand boven het kwart miljoen. De berichtendienst wordt momenteel intensief gebruikt. Het niet of moeilijk kunnen hebben van persoonlijk contact door de coronacrisis maakt ons daarbij kwetsbaarder voor deze benadering. Fraudeurs weten dat en spelen er massaal op in. Wees dus alert!

Werkwijze
De oplichter stelt zich voor als een familielid of goede bekende. Hij of zij meldt zich met een bericht over een nieuw telefoonnummer en uiteindelijk het verzoek met spoed financieel bij te willen springen. Dat gebeurt heel overtuigend en al heel wat mensen zijn hier de dupe van geworden.

Advies
Maak nooit geld over op basis van een app of mail alleen. Kan uw ‘familielid’ niet bellen maar wel appen? Vraag dan een gesproken berichtje te sturen. Zo kunt u horen of u werkelijk met hem of haar te maken heeft.

Bron:Fraudehelpdesk

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen