Toch weer 84 nieuwe sterfgevallen

Foto: Pixabay

In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 84 sterfgevallen door het coronavirus doorgekregen. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 5288. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 39 naar 11.192.

De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Onder de 84 nieuw gemelde doden zijn enkele mensen die al begin april zijn overleden. Sinds 26 april ligt het aantal overleden patiënten elke dag onder de honderd. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.774. Dat zijn er 455 meer dan op woensdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. De helft van alle patiënten is 60 jaar of ouder.

De maatregelen van de overheid tegen het coronavirus werken, concludeert het RIVM. Op 12 maart besloot het kabinet grote bijeenkomsten af te gelasten. Mensen kregen de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Een paar dagen daarna werden scholen, restaurants, cafés, coffeeshops en sportverenigingen gesloten. Een week later begon het aantal ziekenhuisopnames in alle provincies te dalen.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot onder de 600. Op dit moment liggen nog 584 patiënten op de intensive cares. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwachtte aan het einde van deze week uit te komen op 500 coronapatiënten op de ic’s, maar denkt nu dit aantal niet te halen. “Maar we gaan onveranderd die kant uit.” Van de coronapatiënten liggen 566 op Nederlandse ic’s, 39 minder dan woensdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 18 Nederlandse coronapatiënten. Drie mensen zijn teruggebracht naar Nederland.

Verder liggen 440 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Dat zijn 43 meer dan op woensdag. Voor elke coronapatiënt die de ic verlaat komt dus iemand met een andere aandoening in de plaats. Dat is goed nieuws, omdat het betekent dat de overige zorg op gang komt, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen, liggen 1286 mensen met corona. Dat zijn er 45 meer dan woensdag.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen