Wateroverlast door hevige regenval deze week

Foto: FPMB Erik Haverhals

Straten die blank staan, met bootjes door de straat varen en een borrelend toilet waar water uit omhoog kwam. Op dinsdag 16 juni 2020 was dit het beeld in een aantal kernen van onze gemeente, zoals: Nieuwkuijk, Vlijmen Vliedberg en een deel van Drunen.

Er viel maar liefst 45,4 mm in 2 uur tijd! Ter vergelijking; in een maand valt er gemiddeld 70 mm regenwater.

Door klimaatverandering regent het vaker en harder in Nederland. Het regenwater komt in het riool terecht en dat kan vervolgens het grote aanbod niet verwerken. Hierdoor staan straten steeds vaker blank en hebben inwoners wateroverlast binnen in huis.

Wat kun je zelf doen?
Om wateroverlast te voorkomen moet je zelf in actie komen! Veel grond in de gemeente is namelijk niet van de gemeente. Inwoners en ondernemers kunnen het beste het regenwater bergen daar waar het gevallen is. Dit doe je door jouw perceel af te koppelen van de riolering, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een grondkoffer of vijver in je tuin. Hierdoor wordt regenwater niet langer afgevoerd via de riolering, maar zakt het water weg in de bodem. Ga jij aan de slag om op een duurzame manier om te gaan met regenwater en tref je onomkeerbare maatregelen? Dan ontvang je van de gemeente hiervoor subsidie! Meer informatie hierover lees je hier.

Wat doet de gemeente?
Als gemeente gaan wij ook aan de slag met het opvangen van regenwater. Zo leggen we steeds vaker wadi’s en bergingsvijvers aan. Deze vangen water op bij hevige regenval en zijn een mooie groene plek in de wijk. Voorbeelden hiervan zijn de wijk Vlijmen-noord en de waterslinger in Geerpark. Ook koppelen we steeds vaker verhard oppervlak af in de wijk. Bij nieuwbouwprojecten zijn bewoners verplicht om de voorzijde van hun woning af te koppelen.

Samen met Waterschap Aa en Maas hebben we onlangs de waterberging in Drunen Noord aangelegd. Deze berging vangt het regenwater van industrieterrein Groenewoud II op. De waterstand in deze berging kan stijgen tot 2,40 meter boven NAP en kan een hevige regenbui die eens in de 100 jaar valt verwerken.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen